Noapte de pelerinaj și rugăciune la Peştera Sfântului Andrei din Dobrogea
30 Noiembrie 2017, 10:07 (actualizat 30 Noiembrie 2017, 10:14)
(actualizat 30 Noiembrie 2017, 10:14) | Știrile TVR

A fost o noapte de pelerinaj si rugăciune la Peştera Sfântului Andrei din Dobrogea. Sute de ortodocşi din toate colțurile țării, dar şi din Bulgaria, au ajuns, în ajunul marii sărbători, la mânăstire, pentru a-l cinsti pe Sfântul Andrei, cel care a creştinat poporul român. Toată noaptea, credincioşii au participat la slujbă şi s-au rugat neîncetat, în ciuda frigului.

Sute de credincioşi din țară şi de peste hotare au venit în miez de noapte pentru a se ruga la Peştera Sfântului Andrei.

În ajun de Sfântul Andrei, credincioşii au luat parte la slujbă şi s-au rugat în grota în care a trait apostolul. Pentru mulţi dintre ei, pelerinajul la Peştera Sfântului Andrei a devenit o tradiţie.

Legendele spun că, în noaptea de Sfântul Andrei, animalele vorbesc, spiritele rele îşi fac simţită prezenţa.

Fetele nemăritate au putut să își afle ursitul, dacă și-au pus sub perna busuioc. De Sfântul Andrei, e bine să nu măturăm ori să ducem gunoiul afară din casa, iar gospodinele nu trebuie să dea de pomană ori cu împrumut.

Pentru a ne apăra casa de duhuri rele e bine să punem la geamuri și la uși, usturoi. Se mai spune în popor că, dacă e senin și cald în noaptea de Sfântul Andrei, va fi o iarnă ușoară.