Noi ciocniri violente în Franţa între sindicalişti şi forţele de ordine. Sute de mii de oameni au protestat, nemulţumiţi de legea pensiilor
06 Aprilie 2023, 08:46 (actualizat 06 Aprilie 2023, 18:33)
(actualizat 06 Aprilie 2023, 18:33) | Știrile TVR

Noi ciocniri violente în Franţa între sindicalişti şi forţele de ordine. Sute de mii de oameni au protestat, nemulţumiţi din cauza creşterii vârstei de pensionare. Ultimele discuţii cu guvernul nu au avut niciun rezultat. Protestatarii au aruncat cu pietre şi cocktailuri Molotov, iar forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene.

 

Mii de sindicalişti au ieşit pe străzi cu pancarte şi steaguri pentru a cere guvernului să retragă legea de reformare a sistemului de pensii.

La Rennes, Lyon, Nantes, Bordeaux au apărut şi tensiuni provocate de persoane violente care au spart vitrine, au vandalizat magazine şi au aruncat cu diverse obiecte spre forţele de ordine. Acestea au intervenit cu gaze lacrimogene pentru restabilirea ordinii.

Peste 110 mii de poliţişti şi jandarmi, dintre care peste 4 mii la Paris, au fost mobilizaţi pentru asigurarea securităţii manifestaţiilor.

Legea de reformă a pensiilor a fost adoptata iar decizia finala va fi anunţată de Consiliul Constituţional, peste o săptămână.

 

ACTUALIZARE În oraşul Lyon au avut loc c​​​​​​onfruntări între manifestanți și forțele de ordine. Au fost sparte mai multe vitrine, iar din spusele martorilor, poliţiştii au folosit gaze lacrimogene. Probleme au fost şi la Nantes şi Bordeaux, iar Ministerul Roman al Afacerilor Externe a emis o atenţionare de călătorie pentru cei care călătoresc sau tranzitează Franţa, valabila astăzi, când sunt greve.

_____________________________________

Sindicatele se mobilizează din nou, pentru a 11-a zi de greve și demonstrații. Transportul feroviar și circulația mijloacelor de transport în comun sunt perturbate. Aeroporturile din Marsilia, Toulouse, Bordeaux au anunțat că 20% din zboruri sunt anulate. Mai multe școli și licee sunt închise.

Ultima întâlnire de la Palatul Matignon, dintre sindicate și premierul Élisabeth Borne s-a terminat fără niciun rezultat. Nici sindicatele și nici guvernul nu sunt dispuse să facă un pas în spate.

Laurent Berger, lider sindical: Încă o dată am cerut că vâsta de pensionare să fie 60 de ani, nu 64 de ani, o realitate care nu se aplică lucrătorilor din această țară. Odată ce am spus cu toții, i-am cerut în cele din urmă premierului să confirme dacă retrage această reformă și răspunsul a fost: Nu!

Elisabeth Borne, premierul francez: A fost un schimb respectuos, în care toată lumea a fost capabilă să se exprime și să se asculte reciproc.

Mai mulți membri de sindicat au blocat Arcul de Triumf din Paris în semn de protest față de eșecul discuțiilor de la guvern. Reforma pensiilor a fost adoptată, iar decizia finală aparține acum Consiliului Constituțional.