Noi controverse din cauza testelor de salivă: Sindicatele cer blocarea lor, pentru nerespectarea normelor de siguranță sanitară, părinții vor ca toată lumea să se implice

29 noiembrie 2021, 18:30

Profesorii și părinții așteptau kituri pentru testarea elevilor, astfel că distribuirea, în școli, a unor componente ambalate separat, a generat multe controverse. Autoritățile au venit imediat cu explicații, ca să îi ajute pe cei care vor asambla testele de salivă.

ALEXANDRU RAFILA, ministrul Sănătăţii (sursa: Ministerul Educaţiei): Sunt 5 componente. Recomandarea este următoarea: să deschideți aceste componente din care luați câte două, care sunt introduse împreună într-o pungă. O să-l rog pe Rareș să scuipe în acest pahar de hârtie. Asta este pipeta cu care recoltăm saliva, se deshide tubul de reacție care conține un lichid, acest lichid extrage virusul din saliva copilului, dacă el există. În lichid se introduc 3 picături de salivă, pipeta se așează lângă paharul de hârtie, se acoperă tubul de reacție cu un capac picurător și se mai strânge încă de câteva ori, încât lichidul să fie bine omogenizat.

Sorin Câmpeanu, ministrul Educației: Administrarea unui test de către o persoană, un profesor, fără competență medicală, durează mai puțin de un minut.

Sindicatele din Educație vor însă instrucțiuni scrise și cer retragerea testelor din școli. Potrivit regulilor de achiziție, acestea ar fi trebuit ambalate individual, susțin reprezentanții sindicatelor.

SIMION HĂNCESCU, FSLI: Gândiţi-vă că sunt şcoli cu 1.500-2.000 de copii. Cât personal trebuie să se implice ca să facă asemenea pacheţele? Plus de asta, e vorba de siguranţa sanitară. Trec prin atâtea mâini componentele respective, ceea ce nu este în regulă.

Părinții și elevii speră că se va găsi o soluție care să nu altereze rezultatul acestor testări.

IULIAN CRISTACHE, președintele Federației Asociațiilor de Părinți din România: Vreau să facem un apel la responsabilitate, pentru că, dacă nu o vom avea cu toții – părinți, profesori și copii – aceste teste devin irelevante. Cheltuiala din bugetul statului este una imensă.

ROBERT AVRAM, secretar general, Consiliul Național al Elevilor: Ne-am axat pe nevoia de testare în unitățile de învățământ și extinderea testării astfel încât un elev care este simptomatic să fie testat la școală, pentru un minim de siguranță. Pentru că la școală este un mediu controlat.

După ce vor fi asamblate, kiturile le vor fi împărțite elevilor după ce se întorc din minivacanța de 1 decembrie, astfel încât, de săptămâna viitoare, să înceapă testarea.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă