Noi manifestaţii împotriva reformei justiţiei in Israel
17 Martie 2023, 07:27 (actualizat 17 Martie 2023, 07:28)
(actualizat 17 Martie 2023, 07:28) | Știrile TVR

Numeroase mitinguri au avut loc joi pentru a denunţa reforma sistemului judiciar în curs de examinare în parlamentul israelian, la o zi după respingerea de către guvern a unui apel prezidenţial la compromis asupra acestui text care divizează societatea, comentează AFP, potrivit Agerpres.

În absenţa unei estimări din partea poliţiei, presa israeliană a evaluat numărul manifestanţilor la "zeci de mii de persoane". Prin amploarea sa, contestarea se impune ca una dintre cele mai importante mişcări de mobilizare populară din istoria Israelului, care va aniversa 75 de ani în mai.

Reforma, cu mai multe dispoziţii deja adoptate în primă lectură în parlament, "este sfârşitul democraţiei", potrivit uneia din pancartele care au putut fi văzute în cursul zilei în centrul Tel Avivului, în timp ce alte manifestaţii au fost organizate la Haifa, în nordul Israelului, sau la Ierusalim.

Un alt miting uriaş a început la orele 19.00 (17.00 GMT) în Piaţa Habima din centrul oraşului, la care au participat lideri ai partidelor de opoziţie.

Aceştia au declarat, într-o conferinţă de presă comună, că acceptă propunerea preşedintelui israelian Isaac Herzog care a prezentat miercuri un proiect de compromis asupra proiectului de reformă, respins imediat de coaliţia la putere.

"Oricine crede că un război civil este imposibil nu are idee cât de aproape suntem de el (...), dar nu voi lăsa să se întâmple asta", a declarat Herzog miercuri, adăugând că este convins că "majoritatea israelienilor doresc un compromis".

Mişcarea de contestare a început la începutul lui ianuarie, după prezentarea reformei de către guvernul format de premierul Benjamin Netanyahu, figură a dreptei israeliene, care a încheiat o alianţă cu partidele evreieşti de extremă dreapta şi ultra-ortodoxe.