Noi mesaje controversate de la Arhiepiscopul Tomisului. Un preot de la Mănăstirea Sihăstria susține că pandemia de Covid-19 nu e chiar atât de periculoasă. Patriarhia Română îndeamnă din nou credincioșii să asculte sfaturile medicilor
22 Noiembrie 2021, 19:52 (actualizat 22 Noiembrie 2021, 20:49)
(actualizat 22 Noiembrie 2021, 20:49) | Știrile TVR

Arhiepiscopul Tomisului contestă din nou în fața enoriașilor măsurile de prevenire a răspândirii noului coronavirus. Inaltpreasfințitul Teodosie a susținut că nimeni nu se îmbolnăvește din Sfânta Împărtășanie, chiar dacă mii de oameni folosesc aceeași linguriță. Iar la Mănăstirea Sihăstria din Neamț, un preot le-a spus enoriașilor că pandemia de COVID este aproape nimic în comparație cu alte epidemii. Sunt mesaje care pot avea urmări grave, atrag atenția medicii, copleșiți de avalanșa de informații false.

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului: Din Sfânta Împărtăşanie nimeni nu se îmbolnăveşte. Şi dacă se împărtăşesc 1 000 şi 10.000 şi 100.000 cu aceeaşi linguriţă. Cum era moda să ne împărtăşim cu mai multe linguriţe! Doamne fereşte! Este mare păcat! Eu, un preot, dacă-l prind, nu-l mai las să slujească, pentru că e semn de necredinţă.

La slujba de duminică de la Mănăstirea Colilia, Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, a vorbit şi despre un om de ştiintă de la NASA, fără a-i pomeni numele, care s-ar fi călugărit după ce ar fi văzut că în potirul de împărtășanie nu există microbi.

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului: S-a dus cu aparatura cea mai rafinată să caute microbi în potir. Nu a găsit nimic.Este bună ştiinţa, că e de la Dumnezeu. Prin ştiinţă, noi ne îmbrăcăm, ştim să facem haine, prin ştiinţă facem şi medicamente, dar mai mare medicament şi mai de folos ca Sfânta Împărtăşanie nu este niciunul.

Şi la slujba de duminică de la Mănăstirea Sihăstria din Neamţ, unul dintre preoţi a susținut că această epidemie nu este atât de periculoasă.

Predică la Mănăstirea Sihăstria: Rata de supravieţuire la această boală este de peste 99%. Este o luptă dirijată să nu se mai nască copii şi dacă se nasc, sunt diferite vaccinuri aduse mai ales din străinătate. Multi copii se îmbolnăvesc.

Biserica Ortodoxă Română a dezavuat de fiecare dată mesajele controversate ale unor preoți referitoare la vaccinare. Și i-a îndemnat pe credincioși să respecte sfaturile medicilor.

Vasile Bănescu, purtător de cuvânt, Patriarhia Română: Enunţă puncte de vedere personale, contrare unei realităţi tragice, cum este cea prin care trecem acum, vorbind într-un mod total inadecvat. O asemenea poziţionare îi compromite pe ei înşişi în primul rând.

Informatiile false sunt la fel de periculoase ca și boala și pot avea efecte mortale, avertizează medicii.

Valeria Herdea, vicepreședinte Colegiul Medicilor din România: Cea mai mare durere a noastră este lipsa de încredere a populaţiei în ce spunem. Oricine iese, de orice factură, e mult mai important decât cuvântul unui medic. E cel mai dureros lucru.

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: Niciun stat nu s-a confruntat cu avalanşa de fake news cu care s-a confruntat România. Aici sunt multe explicaţii, unele sistemice, alte contextuale, noi.

Direcția de Sănătate Publică Botoșani verifică mai multe sesizări venite de la enoriași, dar și de la medici de familie, care reclamă că doi preoți ar fi dat afară de la slujbă credincioșii vaccinaţi şi le-ar fi cerut celor care poartă mască în biserică să o dea jos.