Noi proteste în Rusia. Din Moscova, Liviu Iurea: Vorbesc mai încet pentru că chiar în spatele meu deja doi polițiști au oprit un tânăr. Au fost câteva zeci de arestări numai cât am fost noi aici
24 Septembrie 2022, 19:05 (actualizat 24 Septembrie 2022, 21:36)
(actualizat 24 Septembrie 2022, 21:36) | Știrile TVR

În mari orașe din Rusia au avut loc noi proteste față de mobilizarea militară parțială pe care a hotărât-o președintele Vladimir Putin. Oamenii sunt informați pe rețelele de socializare, în special pe Telegram, care sunt locurile în care au loc adunări și de la ce ore.

ACTUALIZARE PRINCIPALUL TELEJURNAL Toată ziua Piața Roșie a fost închisă, tocmai pentru a evita, cel mai probabil, posibilitatea ca lumea să se adune pentru a protesta.

Locațiile anunțate pentru proteste au fost copleșite de numărul mare de polițiști.

Potrivit celor mai recente cifre, pe tot teritoriul Federației Ruse ar fi fost operate sâmbătă 650 de arestări, dintre care 350 numai la Moscova.

ACTUALIZARE ORA DE ȘTIRI "O să vorbesc mai încet, nu pot să fiu foarte vocal, pentru că, dacă observați, chiar în spatele meu deja doi polițiști au oprit un tânăr ", și-a început Liviu Iurea relatarea pentru Ora de știri.

"Nu s-a adunat deloc lume aici lângă metroul de la Chistye Prudy, pentru că poliția e mai multă decât potențialii protestatari. Sunt arestați și duși la dubă orice suspecți", a precizat corespondentul TVR la Moscova.

"Poliția caută și arestează în primul rând femeile, fetele, tinerele care sunt îmbrăcate în negru, pentru că aceasta s-a vrut a fi o formă de protest împotriva mobilizării, fie ea și parțială. Femeile ale căror bărbați, prieteni, soți riscă să fie mobilizați și să plece pe front și riscă să nu se mai întoarcă acasă în acest fel protestează. De aceea sunt vizate în primul rând femeile îmbrăcate în negru sau eventuali protestatari care poartă pe față o mască, tocmai ca să nu fie recunoscuți", a adăugat Liviu Iurea.

"Eu vorbesc cu dvs., dar trebuie să mă uit și în spate ca nu cumva să se răzgândească poliția și să vină să mă întrebe și pe mine", a precizat din nou colegul nostru.

Poliția încearcă să anihileze și să descurajeze orice formă de protest.

"Nici nu putem să vorbim cu oamenii, să-i întrebăm, pentru că automat poliția îi înhață pe cei care ar vrea să vorbească cu jurnaliștii. Aceeași situație este și în alte orașe din Federația Rusă, a început acțiunea pe rețele (...) în Extremul Orient și la Sankt Petersburg. Deocamdată, situația este calmă. O să mă întorc puțin să vedeți că dubele poliției sunt pregătite, se merge pe bandă rulantă. Cum se umple o mașină, o dubă a poliției, vine alta goală și tot așa. Cred că au fost câteva zeci de arestări numai cât am fost noi aici", a subliniat Liviu Iurea.