Noi proteste în Educație. Oferta Guvernului la negocieri: Majorare de 45% de la 1 ianuarie, plus vouchere de 1.500 de lei, anual, până în 2027. Sindicatele vor consulta membrii pentru a lua o decizie
09 Iunie 2023, 07:04 (actualizat 09 Iunie 2023, 22:49)
(actualizat 09 Iunie 2023, 22:49) | Știrile TVR

La finalul celei de-a treia săptămână de grevă generală în învățământ, liderii sindicatelor au obținut astăzi ceva în plus pentru salariați. 5 procente în plus față de precedenta negociere și o sumă fixă de 1.500 de lei, acordată de Ziua Educației, până în 2027. E tot ce au câștigat liderii sindicali de pe poziții de forță, cu mii de învățători și profesori în marș prin Capitală.

Peste 12.000 de angajați din Educație s-au strâns în Piața Victoriei și au scandat lozinci împotriva guvernanților. Le-au cerut din nou ca toate promisiunile să se regăsească într-un act normativ, pentru a fi siguri că salariul unui debutant va porni de la cel mediu brut pe economie, iar grila de salarizare va fi aplicată integral.

Pe traseu, până la Cotroceni, profesorii au fost încurajați în demersul lor.

În acest timp, în guvern se negocia o nouă ofertă pentru cadrele didactice. Și sindicaliștii spun că au obținut ceva în plus la venitul lunar, dar și 1.500 de lei în fiecare an, în octombrie, până în 2027.

Simion Hăncescu, președintele FSLI: Singurul lucru pe care poate să îl facă este de a acorda, în loc de 40% cât au promis inițial, 45%.

Marius Nistor, președintele FSE Spiru Haret: Prefer să negociem mai mult și să găsim până la urmă înțelegere.

Anton Hadăr, președintele Federației Sindicale Alma Mater: Pentru debutant ar fi cam 500-600 de la 1 ianuarie, dacă s-ar aplica acest 45%, ca să ajungă la 4.000 și ceva de lei.

Mii de dascăli au ieșit la proteste și în alte orașe din țară.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ACTUALIZARE Diana Dumitrașcu a stat cu protestatarii din Educație și a aflat cum au primit ultima ofertă a Guvernului:

ACTUALIZARE Ministerul Educației propune soluții de avarie pentru încheierea anului școlar: Echivalarea competențelor la Bac și scoaterea Evaluării Naționale la clasa a VI-a

ACTUALIZARE Profesorii au ajuns la Palatul Cotroceni, Diana Dumitrașcu este în mijlocul lor:

 

 

ACTUALIZARE Liderii de sindicat au ieșit de la negocierile cu Guvernul.

Simion Hăncescu, lider sindical, președintele FSLI: Cerința noastră a fost să se aplice integral de la 1 ianuarie 2024 acea grilă de salarizare. Guvernul a spus că nu poate oferi această creștere, singurul lucru pe care poate să-l facă: de a acorda, în loc de 40%, cât au promis inițial, 45%, și, suplimentar, să se acorde în fiecare an, până în 2027, câte 1.500 de lei net (pe 5 octombrie). 45% din diferența dintre maximum din grila pe care încă nu am construit-o, sperăm să fie cea pe care am discutat-o cu ministrul Educației și care e făcută din ianuarie, și salariile de la 1 iunie, care sunt acum, prin ordonanța de urgență Noi vom consulta oamenii, ei au declanșat greva, ei vor hotărî dacă încetează sau nu.

Marius Nistor, lider sindical, președinte FSE Spiru Haret: A fost o negociere, colegii vor hotărî ce să facă mai departe. Ei vor stabili dacă ceea ce a rezultat, în urma discuțiilor de la guvern, se ridică la înălțimea așteptărilor lor. Mobilizarea este extrem de rapidă și colegii pot comunica foarte repede.

Anton Hadăr, lider sindical: Pentru un debutant ar fi cam 500-600 de lei de la 1 ianuarie.

ACTUALIZARE Profesorii aflaţi în grevă, veniţi din toată țara, au pornit în marș spre Palatul Cotroceni, din Piaţa Victoria. Diana Dumitraşcu este în mijlocul protestatarilor:

 

 

ACTUALIZARE Marius Nistor: Colegii noștri din cancelarii nu au încredere nici în memorandumuri, nici în angajamente, nici în promisiuni venite din partea politicienilor. Ei știu foarte clar că au fost acte normative care nu au fost respectate, legi care au fost prorogate și drept urmare, în acest moment, ei vor să se pună în aplicare imediat acea grilă de salarizare care a fost negociată cu Ministerul Educației la cererea primului ministru. Nu se poate accepta niciun fel de compromis. Există o neîncredere și o nemulțumire foarte mare în rândul colegilor noștri. Jignirile aduse în ultima perioadă nu au făcut altceva decât să crescă și mai mult radicalizarea acestei acțiuni.

 

 

ACTUALIZARE Întrebat fiind în privința surselor din care statul român ar putea susține creșterile salariale cerute de sindicaliști, Marus Nistor a răspuns: Există rectificări bugetare și reprioritizări bugetare ale cheluielilor statului român. A sosit momentul ca statul să investească în educație. Trebuie să ai bani pentru finnațarea sistemului de învățământ. Vreme de 30 de ani s-a mers pe subfinanțarea sistemului întreținută de politicienii români. A ajuns  momentul să spunem: Stop!

Ministrul Justiției nu a oferit răspunsul solicitat în privința memorandumului adoptat de Guvern, a spus preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ ”Spiru Haret”. ”Din păcate a fost doar un comunicat de presă din partea ministrului Justiției, iar, din consultările cu experți în drept, am aflat că se poate emite un act normativ care să reglementeze ce ne dorim noi. Colegii noștri transmit ferm: vor să se aplice acum ceea ce au solicitat. Aplicarea grilei de salarizare se paote face pe baza unei ordonanțe de urgență.”

Marius Nistor: Colegii noștri au spus foarte clar: vor continua acțiunea de protest indiferent câte presiuni se vor face la dresa lor, indiferent cât s-ar încerca manipularea opiniei publice pe conturile de socializare. (...) Corpul profesoral dă deocamdată o adevărată lecție de educație civică guvernanților și politicienilor din România.”

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", Marius Nistor, a precizat că o nouă etapă de negocieri va avea loc la Guvern, de la ora 12:00.

”Protestăm pentru că vrem să investească în viitorul țării și pentru că ne pasă de elevi”. ” Nu avem așteptări de la guvernanți, doar protestăm pentru demnitatea noastră”, au spus profesorii care protestează în Piața Victoriei, din Capitală.

Sindicatele din Educaţie aşteaptă 20.000 de persoane la protestele organizate astăzi în Bucureşti, în intervalul orar 11:00 - 16:00. În teritoriu, vor protesta peste 150.000 de angajați din învățământ, potrivit lui Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ ”Spiru Haret”.

În București, sindicaliştii se întâlnesc în Piaţa Victoriei, la ora 11:00, pentru ca la 12:30 să plece în marş pe traseul Piaţa Victoriei - Bd. Nicolae Titulescu - urcare Pod Basarab - str. Grozăveşti - Bd. Geniului - sensul de mers dinspre Bd. Iuliu Maniu către Piaţa Răzoare, iar punctul final este Statuia Leu.

Guvernul a adoptat ieri memorandumul care garantează creşteri salariale pentru angajaţii din educaţie, de anul viitor, prin noua lege a salarizării, iar leafa profesorului debutant pleacă de la venitul mediu brut pe economie.

Este, însă, doar un document intern al Guvernului, spun sindicatele, care cer în continuare o decizie cu putere de lege, astfel că nu renunţă la protest.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", Marius Nistor, a precizat că memorandumul cuprinde o parte dintre propuneri, respectiv acea referire la salariul mediu brut pe economie, care ar trebui să fie echivalentul salariului debutantului cu studii superioare de lungă durată, şi face referire şi la tranşa care va fi plătită de la 1 ianuarie, însă sindicatele din Educaţie au mai avut şi alte cerinţe care nu sunt incluse în document.

CITEȘTE ȘI: Un profesor, despre memorandumul adoptat de guvern: "Aceste hârtii fără valoare juridică pur și simplu ne umilesc". Protestele au continuat în țară. "La mitingul de la București, dacă e nevoie, mă duc cu bicicleta"

În ceea ce priveşte protestul angajaţilor din învăţământ, anunţat pentru vineri, în Capitală, Marius Nistor le-a transmis sindicaliştilor să participe masiv şi să-şi prezinte nemulţumirile.

Potrivit unui comunicat transmis la începutul acestei săptămâni de sindicate, un număr de 134.007 de membri de sindicat, respectiv 86,93% din totalul celor care au semnat referendumul pentru declararea grevei, continuau protestul în data de 6 iunie.

Greva generală din educaţie a fost declanşată în data de 22 mai 2023. Din cauza continuării acesteia, probele de competenţe ale examenului de Bacalaureat se amână cu două zile.