Nou record de infectări cu SARS-COv-2 în România: 799 de cazuri în 24 de ore

17 iulie 2020, 21:02

Cu 799 de cazuri noi , România bate record după record la infectarile cu SARS-COV-2. Dacă în Brașov și Buzău, de exemplu, creșterea s-a mai domolit azi, în Argeș, București și Prahova ritmul infectarilor e la cote înalte.

În Argeș au fost raportate 105 de cazuri noi, în condițiile în care aproape 280 de persoane s-au externat la cerere.

Guvernul așteaptă acum intrarea în vigoare a legii carantinării.

Premierul Ludovic Orban a avut o videoconferință cu prefecții pe care i-a pus în gardă ca marți, când ar urmă să între în vigoare legea, să și ia măsuri concrete.

Potrivit legii, izolarea se instituie atât pentru simptomatici, cât și pentru asimptomatici. Măsură poate fi luată și fără acordul persoanei, în cazuri de risc major.

Indiferent dacă izolarea se face în spital sau în alt loc, persoană respectivă trebuie să fie mai întâi internată pentru investigații, pentru cel mult 48 de ore. Dacă bolnavul refuză izolarea, medicul informează DSP care, în termen de cel mult 2 ore, va emite decizia prin care confirmă sau infirmă măsura, iar persoană în cauză o poate contesta la instanţă.

Legea prevede și ca măsură carantinei se instituie pentru persoanele venite din zone cu risc epidemiologic major sau care au fost în contact cu un bolnav. Ludovic Orban spune că internarea mai lungă trece primejdia rea.

Legea adoptată de Senat mai prevede că statul nu poate opri bunurile unei persoane bolnave pentru decontaminare. În privința cadrelor medicale, se va recurge detașarea obligatorie numai dacă nu există suficienți voluntari. Cei detașați vor primi o bonificație la salariu .

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite