Nouă pacienți infectați cu SARS COV-2 au fost transferați la spitale din Ungaria. Alți patru pacienți au fost trimiși vineri, cu o aeronavă militară. Încă 12 pacienți sunt pe cale de a face transferul
15 Octombrie 2021, 13:29 (actualizat 15 Octombrie 2021, 19:50)
(actualizat 15 Octombrie 2021, 19:50) | Știrile TVR

Transferul primilor nouă bolnavi de COVID din România în Ungaria s-a încheiat în această dimineață. Cei mai mulți au fost aduşi în stare gravă din București. Două paciente au fost transferate de la Timișoara, dar una dintre ele a făcut stop cardiorespirator pe drum și nu a mai putut fi salvată. Pacienții au ajuns la spitale din Szeged și Debrecen. Alți 12 bolnavi care au nevoie de terapie intensivă urmează să fie transferați în aceleași unități medicale.

ACTUALIZARE O aeronavă C-130 Hercules a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni medicale, efectuează, vineri, o misiune de transport umanitar, pe ruta Bucureşti - Oradea, cu patru pacienţi infectaţi cu virusul SARS-CoV-2, aflaţi în stare gravă.

Transportul are loc în contextul în care alţi 12 pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2 aflaţi în stare critică vor fi transferaţi vineri în unităţi sanitare din Ungaria, potrivit Ministerului Sănătăţii. Cinci pacienţi intubaţi vor fi transferaţi în Centrul universitar din Debrecen, iar alţi şapte - doi intubaţi şi cinci cu necesar de oxigen - vor fi internaţi în Centrul universitar din Szeged.

 

La primele ore ale dimineții, trei pacienți cu coronavirus au fost urcați în ambulanțe de la Spitalul Județean din Timișoara cu destinația Szeged. Aceștia fuseseră aduși de la București cu o aeronavă militară și au stat peste noapte la unitatea de Primiri Urgențe. Medicii i-au evaluat și i-au pregătit pentru drumul spre Ungaria.

Alte două paciente, internate de mai mult timp la Spitalul Județean de Urgență din Timișoara au plecat încă de aseară spre Debrecen. Una dintre femei a intrat, însă, în stop cardiorespirator pe drum, iar medicii nu au mai putut să o salveze. Cealaltă a ajuns cu bine în Ungaria.

Alţi cinci pacienți, două femei și trei bărbați, aflați în stare gravă au fost transferați aseară tot la Debrecen, însă de la Oradea. Mai multe echipe de la UPU SMURD le-au evaluat starea de sănătate chiar pe aeroport, acolo unde ajunseseră cu o aeronavă Hercules de la București.

Și alți bolnavi COVID vor ajunge în Ungaria. 12 au fost programați pentru transfer în cursul acestei seri.

Șeful DSU, dr. Raed Arafat: Avem 6 pacienți din București care urmează să plece către Szeged și Debrecen. Un pacient cu un elicopter SMURD va zbura direct de la Cluj la Debrecen. Transferul se suplimentează cu alți pacienți care au plecat astăzi din zona transfrontalieră către cele două spitale pe nevoie de oxigen sau terapie intermediară.

Ungaria s-a oferit să ajute România și să preia 50 de pacienți. Vor mai fi transferați bolnavi în stare gravă și pentru care nu se găsesc locuri la terapie intensivă în nici unul dintre spitalele din țară.