Novaia Gazeta: Cu actualul arsenal, Ucraina poate lovi oriunde în Donbas și Crimeea

Razboi in Ucraina. Azovstal Mariupol
Razboi in Ucraina. Azovstal Mariupol
23 mai 2023, 15:18

Aproape în fiecare zi a războiului din Ucraina a avut loc o luptă între trupele ruse de lansare a rachetelor și trupele ucrainene de apărare aeriană. Potrivit Kievului și experților, armata ucraineană doboară o majoritate covârșitoare a rachetelor și dronelor lansate de Rusia. Între timp, Rusia nu poate să se lăude cu aceeași eficiență. O dovedesc recenta explozie deasupra cupolei Kremlinului și alte atacuri reușite asupra unor instalații militare și de infrastructură. Novaia-Europa investighează ce arme și sisteme de apărare aeriană au Rusia și Ucraina și cât de eficient sunt folosite în prezent.

Până la Moscova

Ucraina poate ajunge la numeroase ținte, inclusiv cele aflate în Rusia, folosind două tipuri de arme: rachete și drone.

„Drona UJ-22 Airborne, produsă în prezent în Ucraina, este de tip avion, cu un motor cu ardere internă și se poate întoarce de la o distanță de până la 700 km sau poate fi utilizată ca dronă kamikaze la o distanță de până la 1.500 km”, a declarat, pentru Novaia-Europa, Roman Svitan, instructor de zbor și colonel în rezervă ucrainean. „Zeci de astfel de drone au zburat deja neîmpiedicate în Rusia și chiar în regiunea Moscovei. Această dronă poate transporta între 20 și 25 kg de muniție: câteva cartușe de lansator de grenade, proiectile de mortier sau explozibile ambalate corespunzător. Depozitele de carburant, depozitele și țintele ușor fortificate pot fi atacate cu astfel de dispozitive”.

În plus, Svitan consideră că armata ucraineană dispune de zeci de modele diferite, cu caracteristici tactice și tehnice similare, furnizate de aliații din Vest ai Kievului.

Discutând despre dronele UJ-22 Airborne produse în Ucraina, expertul militar israelian David Sharp observă că, momentan, nu este evident că Kievul deține un număr mare de astfel de dispozitive. Cele care au fost folosite nu au ajuns întotdeauna la țintele lor, căzând adesea departe de orice instalații militare. Cu toate acestea, chiar și acest avion poate opera cu succes și poate aduce beneficii Ucrainei. Așa cum a arătat experiența conflictului ruso-ucrainean, producerea în masă a dronelor moderne nu este o sarcină ușoară. Nu este surprinzător că Rusia nu a reușit să facă acest lucru nici ea, chiar dacă muniția letală Lancet a devenit o amenințare serioasă pentru forțele ucrainene. Au fost înregistrate până la 200 de lovituri ale acestei drone asupra echipamentelor militare și armamentului ucrainean.

Roman Svitan își amintește de drona de uz general Tu-141 Strij, din era sovietică, unele exemplare fiind încă folosite de armata ucraineană. Svitan se referă la această dronă ca la o adevărată aeronavă fără pilot. Această dronă de cinci tone poate parcurge aproximativ 1.000 km la o viteză de peste 1.000 km/h și poate transporta bombe de aviație FAB de câteva sute de kilograme.

Și în opinia lui David Sharp, dronele sovietice Tu-141 Strij reprezintă o armă formidabilă. Expertul israelian amintește de două atacuri ale dronei Strij asupra aerodromului militar din Engels, Rusia, ca incidente care au marcat un punct de cotitură. În același timp, David Sharp presupune că Ucraina nu este capabilă să producă noi unități ale unor astfel de arme, iar un număr mic de unități rămase în depozite din perioada sovietică este utilizat pentru raiduri aeriene.

Teoretic, atât Strij cât și alte drone ucrainene ar putea ajunge la Moscova și în alte mari orașe rusești.

David Sharp mai observă că Londra a promis să furnizeze Kievului sute de drone kamikaze cu o rază de atac de 200 km. Interesant este faptul că nu există astfel de dispozitive în depozitele din Regatul Unit. Este posibil ca dronele să fie fabricate special pentru export către Ucraina. Caracteristicile tactice și tehnice ale acestor drone sunt în prezent necunoscute. Chiar și așa, dacă acest tip de armă se dovedește eficientă, va cauza probleme semnificative pentru Rusia.

Pe aripile programului Lend-Lease

S-a aflat recent că Ucraina va primi Storm Shadow, o rachetă anglo-franceză cunoscută în Franța sub numele de SCALP. Raza lor operațională este de cel puțin 250 km (alte surse indică 300 km). Atunci când sunt lansate de pe un avion care zboară în apropierea liniei frontului, de exemplu, aceste proiectile pot lovi ținte în toate teritoriile ocupate ale Ucrainei, inclusiv Crimeea și Sevastopolul.

Podul Crimeei poate fi, de asemenea, ținta unui atac potențial. Svitan este convins că această arteră vitală va fi distrusă chiar la începutul contraofensivei ucrainene pe scară largă.

„Francezii vor exporta potențial o modificare a rachetei SCALP cu o rază de acțiune de 560 km”, notează Svitan. „Aceste rachete au un motor turbojet și raza lor este direct legată de cantitatea de combustibil pe care o transportă. Este o rachetă foarte puternică, cu o încărcătură explozivă care cântărește 500 kg. Ele sunt însoțite de muniții care devin cunoscute numai după ce au fost folosite. De exemplu, rachetele de război electronic ADM-160 au lovit Luhansk împreună cu Storm Shadow. Nu s-a relatat deschis despre aceste aprovizionări prin programul Lend-Lease”.

Potrivit lui David Sharp, merită menționat că proiectilele ADM-160 sunt utilizate împreună cu dispozitive de perturbare. Această armă este folosită pentru a genera confuzie în rândul sistemelor de apărare aeriană ale Rusiei și pentru a împiedica doborârea rachetelor care se îndreaptă către aceasta. Nu este clar care a fost ținta specifică în Luhansk atunci când a fost utilizată Storm Shadow. Armata ucraineană, probabil, încerca să lovească locuințele personalului rus. Momentan, nu există informații disponibile despre această operațiune.

„Încă nu am certitudine deplină privind modul în care este lansată racheta Storm Shadow”, spune expertul militar israelian. „Cel mai probabil, au reușit să adapteze bombardierele de linie de luptă sovietice, Su-24, în acest scop. Cu toate acestea, poate fi și o lansare de pe mare. O modificare capabilă să asigure lansarea de pe o navă nu ar fi greu de adaptat pentru operațiuni la sol. Raza acestei rachete, așa cum este declarată de Marea Britanie, depășește 250 km. Presupun că ne referim la versiunea standard de export, capabilă să lovească ținte la o distanță de 290 km. În definitiv, convențiile internaționale interzic vânzarea de rachete de mare putere cu o rază de atac de peste 300 km. Cu toate acestea, nu există încă o înțelegere clară asupra acestei probleme. Acordurile pot să nu fie luate în considerare în situații de necesitate extremă”.

Numărul de rachete furnizate de Marea Britanie și Franța este necunoscut în acest moment. David Sharp presupune că nu poate fi prea mare. Judecând după surse deschise, Londra are în propriul său arsenal doar câteva sute de astfel de rachete. Prețul unei singure rachete depășește 1 milion de dolari.

Cu toate acestea, este posibil ca între 10 și 20 de rachete să fie furnizate în fiecare lună. Este crucial să se desemneze cu atenție țintele pentru această armă unică în felul său.

Potrivit lui David Sharp, ambele tipuri de rachetă de croazieră, britanică și franceză, pot călători către țintele lor printr-o traiectorie foarte sofisticată și să se apropie de țintă pentru lovitura finală dinspre o parte la care inamicul nu se așteaptă. Pe parcursul zborului, ele ocolesc zonele de desfășurare a sistemelor de apărare aeriană ale inamicului. SCALP și Storm Shadow sunt fabricate din materiale pe care radarele nu le pot detecta ușor și călătoresc la altitudini foarte mici și cu o viteză foarte mare, ocolind orice obstacol, ceea ce reprezintă o țintă foarte complicată pentru eforturile de apărare aeriană. În comparație, racheta balistică ATACMS, cu o rază de acțiune de până la 300 km, pe care Kiev o așteaptă de ceva timp, pare să fie o țintă mai ușor de interceptat.

În plus, Ucraina dispune acum de kituri JDAM pentru construirea de muniții ghidate și cu planare, bazate pe bombele aeriene sovietice cu cădere liberă. Raza lor de acțiune este de 40-75 km. Un alt armament comparativ cu rază lungă primit de la aliații vestici ai Kievului sunt bombele GLSDB lansate la 150 km cu ajutorul sistemelor HIMARS sau MLRS M270.

„Cu siguranță vom primi ceva, dacă nu ATACMS”, este sigur Roman Svitan. „Marea Britanie este înarmată cu racheta turcă KHAN, există câteva sute de astfel de rachete în depozitele lor. Ne pot oferi acest tip de rachetă balistică cu o rază de acțiune de 250-300 km și o încărcătură explozivă de 500 kg”.

Regulile jocului

Multe ținte tentante, în raza de acțiune a rachetelor Storm Shadow și SCALP, există și în Rusia. Acest proiectil poate ajunge cu ușurință la Belgorod, Kursk, Briansk și Rostov-pe-Don. Multe facilități militare și aerodromuri sunt situate în apropierea acestor orașe. David Sharp susține că interdicția asupra atacurilor cu arme occidentale asupra Rusiei în cadrul frontierelor sale recunoscute internațional este în vigoare și este respectată, cu câteva excepții. În caz contrar, ce împiedică Ucraina să încerce să distrugă, de exemplu, un aerodrom cu avioanele pe pistă?

„Americanii au interzis direct aceste atacuri”, spune expertul israelian. „Surse din Pentagon au raportat acest lucru. De exemplu, sistemele HIMARS nu au fost niciodată folosite pentru a ataca teritoriul rus”.

Singura armă furnizată în cadrul programului de împrumut militar care s-a dovedit că a trecut frontiera Rusiei sunt rachetele antiradar HARM, care au fost găsite în regiunea Belgorod.

„Ar fi foarte irațional pentru Kiev să încalce această promisiune”, afirmă Sharp, pentru Novaia-Europa. „Pentru că astfel fluxul de arme poate fi întrerupt”.

Între timp, Svitan este sigur că această condiție de a nu ataca Rusia direct cu armele furnizate, despre care se spune că a fost impusă de Occident, nu este decât o invenție jurnalistică.

„Nimeni nu a făcut promisiuni”, susține el. „Ucraina este suverană în decizia de a lupta și cu ce arme. Dacă apare o țintă demnă de a fi atacată cu ajutorul lui Storm Shadow sau al oricărui alt proiectil costisitor, în Rostov-pe-Don sau Belgorod, armata ucraineană va putea lovi”.

Scutul este mai bun decât Kinjal

Roman Svitan se așteaptă ca Ucraina să primească în viitorul apropiat sisteme suplimentare de apărare antiaeriană și muniție pentru acestea. El afirmă că trei sisteme Patriot, fiecare cu opt baterii, sunt necesare pentru a acoperi întreaga Ucraină. Raza acestora în versiunea, PAC-2, este de până la 150 de kilometri. Densitatea desfășurării armamentului nu este suficientă în prezent pentru a asigura complet toate orașele ucrainene. Capitala Ucrainei este bine protejată de diverse sisteme de apărare antiaeriană. Acolo sunt doborâte aproape toate armele, de la rachete hipersonice la dronele Shahed din Iran. Dar aproximativ 70% din teritoriul Ucrainei este expus acum atacurilor aeriene.

În același timp, armata ucraineană a învățat în timpul războiului cum să respingă atacurile în masă rusești și să intercepteze practic fiecare tip de rachetă și dronă care zboară către orașele ucrainene. Cu siguranță, rezultatele obținute de forțele de apărare antiaeriană în zona Kievului sunt mai mult decât de succes. Un număr covârșitor de ținte sunt doborâte acolo. Dar destul de multe drone și rachete rusești ajung totuși în capitală.

Acest lucru înseamnă că nu pot fi interceptate de la distanță. Și acest lucru, la rândul său, înseamnă că alte părți ale Ucrainei sunt expuse atacurilor rusești.

Pentru a-și asigura în totalitate teritoriul de armele rusești, Ucraina trebuie să stabilească un câmp radar continuu pe întreg teritoriul țării, să instaleze un număr mai mare de sisteme antiaeriene și să le integreze într-o structură unificată. Kievul nu a primit încă toate echipamentele necesare pentru a realiza acest lucru. În prezent, se știe că Kievul dispune de două baterii Patriot și un sistem SAMP-T. Numărul exact al lansatoarelor de rachete nu este dezvăluit, dar conform unor surse, ar putea exista în jur de 20 de astfel de lansatoare în total. Doar aceste sisteme sunt capabile să intercepteze rachete rusești precum Kinjal sau Iskander. Cu toate acestea, sistemele de rachete antiaeriene trebuie să fie foarte aproape de ținta atacată de inamic. Rachetele Patriot PAC-3 pot doborî o rachetă hipersonică în câțiva zeci de kilometri, aproximativ într-o rază de 20 km. Pe de altă parte, cu varianta PAC-2, avioanele pot fi vizate la o distanță de peste 100 km.

Recent, Rusia a încercat să distrugă un sistem de rachete sol-aer Patriot folosind o combinație de rachete. Cu toate acestea, cele mai recente rapoarte sugerează că a reușit doar să provoace daune minore fără a face sistemul inutilizabil. Într-o conferință de presă la Pentagon, purtătoarea de cuvânt a Departamentului Apărării, Sabrina Singh, a declarat că sistemul deteriorat a fost deja reparat și pus în funcțiune. Până în prezent, sistemul american câștigă în această luptă mortală.

Principala problemă cu care se confruntă eforturile de apărare aeriană ale Ucrainei este lipsa de informații precise despre unele mașinării de atac care călătoresc la altitudini joase.

Avioanele de recunoaștere ale aliaților nu survolează Ucraina și nu văd totul în timpul misiunilor lor efectuate deasupra Poloniei și României.

În plus, trupele ucrainene sunt obligate să învețe cum să opereze sistemele occidentale chiar în mijlocul luptelor.

Potrivit corespondentului rus Pavel Aksenov, de la BBC News, Ucraina primește și sprijin din partea partenerilor occidentali în acest sens. Aeronavele de recunoaștere cu radar aerian (radar de detectare la distanță lungă) pot observa la o distanță de aproximativ 400 km și probabil au informații despre lansările de rachete Kalibr de pe mare sau despre decolarea avioanelor Mig-31K cu rachete Kinjal. Radarele active de apărare aeriană și de război electronic ale Rusiei pot detecta astfel de aeronave la distanțe chiar mai mari. Aliații cu siguranță vor transmite aceste informații către Kiev, ajutându-i să se pregătească pentru respingerea atacurilor aeriene. În plus, Ucraina a primit multe sisteme de radar pentru a urmări țintele de atac.

„Pe durata războiului, ucrainenii au învățat să calculeze traiectoriile posibile ale rachetelor și dronelor rusești, ceea ce ajută sistemele de apărare aeriană să lupte într-un mod din ce în ce mai eficient împotriva acestora”, explică Pavel Aksenov. „În afară de apărarea aeriană militară, Ucraina are și o apărare aeriană civilă. Cetățenii raportează activ observații privind rachetele sau dronele într-o aplicație specială numită ePVO, care probabil ajută, în cazul dronelor care zboară încet, și sistemele de apărare aeriană să fie pregătite pentru a respinge atacurile”.

Nu este clar câte tipuri diferite de rachete mai are Rusia în prezent. Pe de altă parte, rachetele Kinjal au fost utilizate rar, iar stocul lor ar putea fi destul de mare. David Sharp crede că armata rusă ar putea produce câteva zeci de rachete de croazieră în fiecare lună.

„Rusia a încetat să lovească Ucraina cu cantități mari, de 70-80 de rachete odată”, afirmă expertul israelian. „Cu toate acestea, înainte de contraofensiva ucraineană, vedem încercări de a perturba planurile Kievului prin bombardamente. Dar alegerea țintelor pentru atacurile rusești ridică mari întrebări. Sunt lovite ținte care deseori nu au o semnificație militară clară. Amintiți-vă bombardarea magazinelor care conțineau combustibil de rachetă consumat și motoare dezafectate în Pavlohrad sau depozitul de bombe sovietice expirate de mult timp, pregătite pentru eliminare, în Hmelnițki”.

Cerul plin de găuri

Când vine vorba de eficacitatea sistemelor de apărare aeriană rusești, conform lui David Sharp, trebuie luată în considerare imensitatea teritoriului Rusiei. Este imposibil să acoperi întregul cer deasupra unei țări de o asemenea întindere. Chiar și asigurarea securității tuturor marilor orașe și facilităților militare este extrem de dificilă. Există o problemă suplimentară în interceptarea dronelor. Dronele mici care zboară încet la altitudini reduse reprezintă o țintă dificilă pentru sistemele clasice de apărare aeriană.

„Când întreaga armată rusă nu s-a dovedit a fi o forță grozavă, să zicem așa, de ce ar trebui să credem că sistemul de apărare aeriană este complet pregătit și înarmat?”

David Sharp pune întrebarea. „Problemele sistemului de apărare aeriană rus au ieșit în evidență de multe ori. Dronele au efectuat operațiuni de succes în multe regiuni ruse. Atacurile consecutive asupra unui aerodrom din Engels reprezintă o pată rușinoasă pentru armata rusă. Între timp, unitățile antiaeriene ruse și-au doborât propriile avioane, în câteva ocazii”.

David Sharp este convins că, deși Rusia se mândrește cu sistemul său de apărare aeriană, se pare că sistemele dezvoltate în Rusia sunt în urma standardelor tehnologice occidentale ridicate. Nu există ceva complet etanș în ceea ce privește apărarea aeriană, dar performanța Rusiei este clar sub așteptări. Pe măsură ce Ucraina dezvoltă noi tipuri de arme capabile să distrugă ținte adânc în teritoriul inamic, sistemul de apărare aeriană rus se confruntă cu un test suplimentar al eficacității.

„Rusia are două opțiuni diferite pentru apărarea aeriană. Armata are un sistem de apărare aeriană militar, iar separat există forțele de apărare aeriană care fac parte din forțele aero-spațiale”, afirmă Pavel Aksenov. „Forțele de apărare aeriană, care fac parte din forțele aeriene, sub comanda lui Sergei Surovikin, sunt implicate în protejarea marilor orașe și a facilităților strategice importante. În februarie, s-a raportat că sistemele militare de apărare aeriană ar putea fi transferate sub jurisdicția forțelor aeriene. Această informație nu a fost confirmată oficial, fiind raportată doar de agenția de știri TASS, citând sursele sale”.

Dacă acest lucru s-ar adeveri, conform lui Pavel Aksenov, el ar putea fi dictat de dorința de a rezolva unele dintre problemele de organizare a apărării aeriene prin transferul acesteia către o comandă „specializată”. Pe de altă parte, unii comentatori au remarcat că un astfel de transfer ar complica viața comandanților unităților terestre, care ar trebui să coordoneze acțiunile unităților de apărare aeriană alocate lor cu celelalte structuri ale forțelor armate, ceea ce ar îngreuna sarcinile operaționale, deoarece ar crește numărul de legături în lanțul de comandă.

În Rusia, așa cum subliniază mulți experți, există o problemă cu eficacitatea lanțului de comandă actual. Potrivit lui Aksenov, răspunsul operațional la amenințările emergente este complicat de faptul că informațiile trec prin mai multe instanțe „în sus”, astfel încât atunci când un comandant superior a luat o decizie, ordinul său este apoi transmis din nou celor care ar trebui să îl pună în aplicare.

Potrivit lui Pavel Aksenov, atât sistemele de apărare aeriană ucrainene, cât și cele rusești funcționează în mare măsură pe același principiu, deoarece ambele se bazează pe sistemul sovietic și utilizează arme dezvoltate de Uniunea Sovietică, cum ar fi în Ucraina, sau construite în același spirit tehnologic, cum ar fi în Rusia.

În același timp, Moscova a alocat fonduri considerabile pentru îmbunătățirea trupelor sale de apărare aeriană, obținând un succes relativ mare în acest efort.

„Cu toate acestea, însuși principiul al apărării antiaeriene în eșalon și câteva mișcări tactice au permis Ucrainei, o țară înarmată cu sisteme învechite și puține, să determine aviația rusă să stea departe de liniile sale de apărare din spate”, continuă Aksenov. „În plus, lipsa generală de pregătire a forțelor aeriene ruse și a comandamentului său pentru a desfășura operațiuni aeriene a devenit evidentă”.

Cu toate acestea, Aksenov observă că, deoarece apărarea aeriană a Rusiei, la fel ca oricare alta, nu este capabilă să acopere întreagul vast teritoriu rusesc, inevitabil apar anumite „ferestre” de oportunitate, lucru care a devenit evident după ce dronele ucrainene au reușit să zboare adânc în Rusia. Unitățile antiaeriene ruse se pot lăuda cu interceptarea cu succes a sistemelor HIMARS, MLRS și a altor arme occidentale, dar odată ce Kievul a primit rachete de croazieră britanice și franceze cu o rază mai lungă de acțiune, întinderea teritoriilor care vor trebui protejate împotriva unor posibile atacuri ucrainene va crește semnificativ. Dacă apărarea antiaeriană din aceste zone nu este consolidată prin adăugarea de mai multe sisteme, acoperirea apărării antiaeriene scade semnificativ.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite