NU legii graţierii! Proteste la Guvern şi în ţară, după ce Executivul a publicat proiectele pentru graţiere şi modificarea Codurilor Penale

18 ianuarie 2017, 19:10

În Capitală, protestatarii s-au adunat în Piaţa Universităţii, de unde au pornit în marş spre sediul Guvernului, în Piaţa Victoriei. Manifestanţii au scandat lozinci împotriva proiectelor de lege propuse de Guvern.  Oamenii au scandat, de asemenea, pro DNA şi împotriva PSD.

ORA 21.50 Protestul din Piaţa Victoriei s-a încheiat.

ORA 21.04 Oamenii au început să plece din Piaţa Victoriei. Aproximativ 3000-4000 de persoane s-au aflat în momentul maxim al manifestaţiei pe traseul Piaţa Universităţii-Palatul Victoria, a transmis Marius Popescu pentru emisiunea România 9 de la TVR1.

ORA 20.40 Manifestanţii au ajuns la Palatul Victoria.

ORA 20.11 Laura Budişan a transmis de la Cluj pentru Telejurnal: În Piaţa Unirii din Cluj s-au adunat peste 300 de persoane pentru a protesta faţă de proiectele legii amnistitei şi modifciarea codurilor penale. Şi la Sibiu s-au strâns în centrul oraşului peste 100 de persoane.

ORA 20.10 Sunt în jur de 2000-2500 de persoane la protestul din Capitală. Manifestanţii se îndreaptă spre Palatul Victoria. La această oră, coloana se termină la intersecţia de la Piaţa Romană. Manifestaţia este una paşnică, a transmis Marius Popescu pentru Telejurnalul de la ora 20.00

ORA 19.40 Aproximativ 2000 de persoane mărşăluiesc dinspre Piaţa Universităţii spre Palatul Victoria, a transmis Marius Popescu pentru Telejurnalul de la ora 19.00.

ORA 19.10 Câteva sute de persoane se află în Piaţa Universităţii pentru a protesta faţă de proiectul legii graţierii. Se scandează „La închisoare, nu la guvernare!”, „Jos penalii!”. Oamenii spun că vor „program de guvernare şi penalii la închisoare”.

Filmul zilei pe acest subiect începe dis-de-dimineaţă, cu o premieră: pentru prima dată în mandatul său, preşedintele Klaus Iohannis a simţit nevoia să conducă şedinţa de Guvern. I-a fost teamă că modificarea codurilor penale şi graţierea vor face obiectul unor ordonanţe de urgenţă adoptate în secret. Premierul i-a garantat, însă, că nu există nicio intenţie în acest sens. Dar proiectele de ordonanţă există şi au intrat în dezbatere publică. Gestul neaşteptat al preşedintelui s-a petrecut în absenţa din ţară a liderului PSD, Liviu Dragnea.

2500 de deţinuţi ar urma să scape de executarea condamnărilor prin ordonanţa de urgenţă pentru graţiere. De exemplu, pedepsele cu închisoare de până la 5 ani vor fi graţiate.

Şi vor fi înjumătăţite condamnările pentru deţinuţii de 60 de ani, femeile însărcinate sau care au copii de până la 5 ani.

Ministerul Justiţiei propune şi redefinirea in codul penal a abuzului in serviciu. Astfel, printre beneficiarii celor doua ordonante vor fi si condamnati sau inculpati celebri ori politicieni. Magistratii au acuzat ca sunt legi cu dedicatie si au cerut sa fie consultati.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite