"Nu vom pleca niciodată''. Trump refuza să plece de la Casa Albă, deși pierduse alegerile. Dezvăluirile unei jurnaliste de la The New York Times
13 Septembrie 2022, 14:55 (actualizat 13 Septembrie 2022, 15:12)
(actualizat 13 Septembrie 2022, 15:12) | Știrile TVR

Fostul preşedinte american Donald Trump le-a spus în repetate rânduri consilierilor în zilele ce au urmat înfrângerii sale la scrutinul prezidenţial din 2020 că va rămâne la Casa Albă, în loc să părăsească reşedinţa oficială pentru a permite accesul preşedintelui ales, Joe Biden, afirmă Maggie Haberman, jurnalistă la The New York Times. Dezvăluirile sunt făcute într-o carte ce va fi publicată în octombrie şi despre care a relatat în avans postul de televiziune CNN.

''Pur şi simplu nu voi pleca'', i-ar fi spus Trump unui asistent, potrivit lui Haberman. ''Nu vom pleca niciodată'', i-ar fi transmis altuia. ''Cum să pleci atunci când câştigi nişte alegeri?'', ar mai fi comentat liderul republican.

Insistenţa de a nu părăsi Casa Albă oferă noi detalii despre perioada haotică post-electorală, în care Trump a refuzat să-şi accepte înfrângerea. Numeroasele tentative de a anula rezultatul scrutinului au culminat pe 6 ianuarie 2021 cu atacul asupra Capitoliului.

Cartea lui Haberman - ''Confidence Man: The Making of Donald Trump and the Breaking of America'' - va vedea lumina tiparului pe 4 octombrie, într-un moment în care Camera Reprezentanţilor din SUA şi Departamentul Justiţiei anchetează refuzul lui Trump de a ceda puterea după alegerile din 2020.

Haberman, care este şi analist politic la CNN, a scris pentru The New York Times despre Trump încă din timpul campaniei prezidenţiale din 2016, iar relatările ziaristei au transformat-o în ţinta atacurilor pe Twitter ale fostului preşedinte.

În cartea sa, Haberman scrie că, imediat după alegerile din 3 noiembrie, Trump a părut să recunoască faptul că a pierdut în faţa lui Biden. În acele momente, el le-ar fi cerut consilierilor săi să-i explice ce anume nu a fost bine, ba chiar i-a consolat pe câţiva dintre ei, spunându-le: ''Am făcut totul cât de bine am putut'', reluând apoi comentariile în discuţii cu consilierii săi pe probleme de presă.

Dar, la un moment dat, starea de spirit a lui Trump s-a schimbat, scrie Haberman. Trump şi-a informat brusc asistenţii că nu are nicio intenţie să plece de la Casa Albă pentru ca Joe Biden să se poată muta în locul său. Ba chiar a fost auzit cum îl întreba pe preşedintele Comitetului Naţional Republican, Ronna McDaniel, referindu-se la alegeri: ''De ce ar trebui să plec dacă mi le-au furat?''.

Promisiunea lui Trump conform căreia va refuza să plece de la Casa Albă nu are precedente istorice, scrie Haberman, iar declaraţiile i-au pus pe consilierii săi în situaţia de a nu şti cum să reacţioneze.

Pe măsură ce detalii din această carte încep să iasă la iveală, ziarista de la The New York Times a primit critici din partea cercurilor democrate pentru că nu a făcut publice informaţiile despre fostul preşedinte, a relatat postul american Fox. Aceste cercuri sunt de părere că jurnalista ar fi trebuit să prezinte datele în momentul în care a aflat despre ele, nu să le ţină ascunse luni de zile pentru a le include ulterior într-o carte.

Sursa: Agerpres