Număr record de infectări cu coronavirus în Spania. Autorităţile au anunţat noi restricţii
20 Decembrie 2021, 18:36 | Știrile TVR

Spania se apropie de risc epidemiologic extrem, iar în câteva regiuni varianta Omicron este predominantă. Numărul persoanelor internate cu Covid s-a triplat în ultima lună, iar rata infectărilor este cea mai mare din ultima jumătate de an. Acum, autorităţile au anunţat noi restricţii înaintea sărbătorilor.

Spania a înregistrat un număr record de infectări zilnice: peste 33 de mii, majoritatea cu varianta Omicron. Mai multe regiuni au decis carantinarea tuturor contacţilor Covid, inclusiv a persoanelor vaccinate, iar în Catalonia şi Navarra intervenţiile chirurgicale care nu sunt urgente vor fi amânate.

Preşedinţii guvernelor regionale au convocat reuniuni de urgenţă cu experţii din comisiile de sănătate publică pentru a vedea ce noi restricţii s-ar putea adopta înaintea sărbătorilor. Toate propunerile vor fi prezentate miercuri premierului Pedro Sanchez.

Cea mai vehiculată este extinderea certificatului Covid pentru a avea acces în toate spaţiile publice.

În acest moment certificatul este obligatoriu doar în 12 din cele 17 comunităţi autonome pentru a intra în baruri, restaurante sau evenimente cu public numeros.

În Spania, unde peste aproape 90 la sută din populaţia de peste 12 ani a fost vaccinată complet, iar 5 % dintre copiii între 5 şi 11 ani au primit deja prima doză. Chiar şi aşa, noile infectări au explodat.

Noile restricţii vor fi anunţate după consultarea premierului cu şefii guvernelor regionale.