Numărul de focoase nucleare operaţionale a crescut în 2022, în special din cauza Rusiei şi Chinei

Lansator rachete nucleare / captura video
Lansator rachete nucleare / captura video
29 martie 2023, 14:14

De la începutul lui 2023, cele nouă puteri nucleare recunoscute şi prezumate – SUA, Rusia, Regatul Unit, Franţa, China, India, Pakistan, Coreea de Nord, Israel – deţineau 9.576 de focoase nucleare gata să fie utilizate, adică o putere echivalentă „cu peste 135.000 de bombe de la Hiroshima”, potrivit Nuclear Weapons Ban Monitor.

Aceste cifre au fost publicate într-un moment în care Moscova a agitat în repetate rânduri ameninţarea nucleară în contextul invaziei sale asupra Ucrainei.

Sâmbătă, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că a primit acordul Minskului pentru a desfăşura arme nucleare „tactice” în Belarus, ţară situată la porţile Uniunii Europene.

Adaosul de 136 de focoase în stocul nuclear mondial, anul trecut, este pus pe seama Rusiei, care are cel mai mare arsenal de pe planetă (5.889 de focoase operaţionale), precum şi a Chinei, Indiei, Coreei de Nord şi Pakistanului, notează Agerpres.

„Această creştere este îngrijorătoare şi prelungeşte tendinţa care a început în 2017”, a comentat o responsabilă a raportului, Grethe Lauglo Ostern.

Stocul total de arme atomice, care include de asemenea cele retrase din serviciu, continuă în schimb să scadă. Numărul acestor arme a coborât de la 12.705 la 12.512 într-un an, datorită distrugerii vechilor focoase în Rusia şi în SUA.

Dacă introducerea de noi focoase nu se opreşte, „numărul total de arme nucleare din lume va începe de asemenea în curând să crească, pentru prima dată după Războiul Rece”, a atenţionat Grethe Lauglo Ostern.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

China crește exporturile. Economia din întreaga lume se zdruncină

Paranoia lui Xi Jinping transformă China într-o țară izolată

Analiză The Economist: Paranoia lui Xi Jinping transformă China într-o țară izolată