Numărul persoanelor care au cerut rețete pentru pastilele cu iodură este foarte mic. Președintele CNCAN: Instalații nucleare sunt peste tot, e bine să fim pregătiţi

22 septembrie 2022, 20:55

Gina Câmpeanu, medic de familie: Eu am în listă în jur de 7-800 de pacienţi eligibili pentru a primi pastila de iod. Până acum eliberat mai puţin de 50 de reţete. Noi încercăm, le amintim pacienţilor, le spunem şi, pe măsură ce se prezintă pentru diverse afecţiuni, noi le eliberăm şi reţeta de iod, doar că interesul este scăzut.

În 2.500 de farmacii din toată țara se găsesc aceste pastile, iar cei care au vârsta de până în 40 de ani pot merge să ia gratuit, pe baza rețetei scrise de medicul de familie.

7 milioane de români ar trebui să aibă la îndemână iodura de potasiu în cazul unui accident nuclear.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: Suntem într-o situație instabilă. La nivel internațional s- a menționat existența acestor pericole legate de incidente nucleare.

Experții în urgențe radiologice de la Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare spun că pastilele cu iod se recomandă ca măsură complementară evacuării, doar în apropierea locului unde se produce un accident nuclear grav. Și doar dacă este măsurată o concentrație de iod radioactiv peste o anumită limită. Altfel, pastilele pot face mai mult rău.

Petre Cornel Min, coordonatorul Compartimentului de Urgenţe Nucleare şi Radiologice, CNCAN: Dacă a avut loc o eliberare și concentrația ajunge de peste 50 de milisiverţi.

Jurnalist: Care este probabilitatea să se întâmple acest lucru pe teritoriul României? (…)

Petre Cornel Min, coordonatorul Compartimentului de Urgenţe Nucleare şi Radiologice, CNCAN: Este zero, dacă vorbim de situația din Ucraina.

Cantemit Ciurea Ercău, preşedinte CNCAN: E bine ca la nivel național să existe pastile, instalații nucleare sunt peste tot, e bine să fim pregătiţi.

Ministerul Sănătății a cumpărat 30 de milioane de comprimate de iodura de potasiu cu 1 leu bucata. Pastilele nu trebuie înghiţite preventiv, ci doar după un anunț oficial în acest sens.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite