NY Times: Liderii militari ruși au discutat despre utilizarea armelor nucleare în Ucraina, spun oficialii americani

2 noiembrie 2022, 14:30

Președintele Vladimir Putin nu a participat la aceste discuții, care au avut loc pe fundalul intensificării retoricii nucleare a Rusiei și al eșecurilor de pe câmpul de luptă.

Dar faptul că liderii militari ruși au avut asemenea discuții a alarmat administrația Biden, deoarece demonstrează cât de frustrați sunt generalii ruși de eșecurile lor de pe teren și sugerează că amenințările voalate ale lui Putin de a folosi arme nucleare nu sunt cuvinte goale.

Totuși, oficialii americani au spus că nu au observat nicio dovadă că s-ar pregăti de o lovitură tactică.

Informațiile despre conversații au fost vehiculate în interiorul guvernului SUA la mijlocul lunii octombrie, precizează NY Times.

Oficialii americani au refuzat să discute despre scenariile pe care liderii militari le-au luat în considerare pentru utilizarea unei arme nucleare. Cu toate acestea, William J. Burns, șeful CIA, a spus anterior că „disperarea potențială” a lui Vladimir Putin de a obține o victorie în Ucraina și eșecurile în război ar putea determina Rusia să folosească o asemenea armă.

John F. Kirby, un oficial al Consiliului Național de Securitate, a refuzat să comenteze „detaliile acestei relatări”.

„Am fost clari de la început că comentariile Rusiei cu privire la potențiala utilizare a armelor nucleare sunt profund îngrijorătoare și le luăm în serios”, a spus Kirby. „Continuăm să monitorizăm acest lucru cât putem de bine și nu vedem niciun indiciu că Rusia se pregătește pentru o astfel de utilizare”.

Pentagonul estimează că Rusia are un stoc de până la 2.000 de arme nucleare tactice, care sunt concepute pentru a fi folosite pe câmpurile de luptă pentru a copleși forțele convenționale. Nicio armă nucleară tactică nu a fost folosită vreodată în luptă. O astfel de armă ar putea fi desfășurată în mai multe moduri, inclusiv cu rachete sau obuze de artilerie.

Armele nucleare tactice au randamente mai mici și sunt menite să fie folosite la distanțe mai mici decât focoasele purtate pe rachete balistice intercontinentale.

Experții militari spun că utilizarea unei arme nucleare – pentru prima dată în mai bine de 75 de ani – ar schimba fundamental forma războiului. Deși distrugerea rezultată ar depinde de mulți factori, inclusiv dimensiunea armei și direcția vântului, chiar și o mică explozie nucleară ar putea provoca mii de morți și ar face părți din Ucraina nelocuibile.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite