O actriţă celebră din Iran a fost arestată pentru susţinerea protestatarilor

Taraneh Alidoosti
Taraneh Alidoosti
18 decembrie 2022, 07:38

Cunoscută pentru că a jucat în mai multe filme ale regizorului Asghar Farhadi, Taraneh Alidoosti a susţinut în mod repetat pe Instagram protestele declanşate de moartea tinerei Mahsa Amini pe 16 septembrie, după ce a fost arestată la Teheran de poliţia moravurilor, care a acuzat-o că nu purta hijabul în mod corect.

„Taraneh Alidoosti a fost arestată pentru acţiunile sale recente, publicarea de informaţii şi conţinut false şi pentru incitare la haos”, a anunţat agenţia de presă Tasnim, fără a preciza locul arestării.

Justiţia iraniană a confirmat arestarea, la ordinul său.”În urma comentariilor nefondate despre evenimentele recente şi a publicării de materiale provocatoare care susţin revoltele de stradă, de către o serie de vedete, în ultimele săptămâni… unele dintre aceste persoane au fost arestate”.”Taraneh Alidoosti, care nu a furnizat documente care să susţină unele dintre acuzaţiile sale”, se numără printre cei arestaţi, a indicat agenţia autorităţii judiciare Mizan Online.

Actriţa în vârstă de 38 de ani a denunţat în special pe 8 decembrie spânzurarea lui Mohsen Shekari, executat după ce a fost acuzat de „război împotriva lui Dumnezeu”.

„Orice organizaţie internaţională care urmăreşte această baie de sânge fără să reacţioneze este o ruşine pentru umanitate”, a scris Taraneh Alidoosti pe pagina ei de Instagram.

În luna noiembrie, ea a promis să rămână în Iran să „plătească preţul” necesar pentru a-şi apăra drepturile şi să nu mai lucreze pentru a sprijini familiile celor ucişi sau arestaţi în timpul demonstraţiilor.

Cel mai cunoscut rol al său este cel jucat în filmul lui Asghar Farhadi „The Client”, câştigător al premiului Oscar pentru cel mai bun film străin în 2017.

Figură a cinematografiei iraniene încă din adolescenţă, Taraneh Alidoosti a jucat şi în filmul lui Saeed Roustayi „Leila şi fraţii ei”, prezentat anul acesta la Festivalul de Film de la Cannes.

Mai multe personalităţi ale cinematografiei iraniene au fost anchetate sau arestate chiar înaintea actualului val de proteste, precum regizorii Mohammad Rasoulof şi Jafar Panahi, care sunt încă în detenţie.

De la mijlocul lunii septembrie, mii de iranieni şi aproximativ 40 de străini au fost arestaţi şi peste 2.000 de persoane au fost acuzate în legătură cu protestele, potrivit autorităţilor judiciare. De asemenea, doi tineri de 23 de ani au fost spânzuraţi.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite