O bunică de 84 de ani, cel mai în vârstă donator de organe din România. Maraton de transplanturi în weekend

21 martie 2022, 19:43

Bunica Maria a intrat în moarte cerebrală la Spitalul de Urgenţă din Tîrgu Mureş, din cauza unui accident vascular cerebral. Și-a crescut copiii şi nepoţii, iar acum, la 84 de ani, a dat şansa la viaţă altor trei oameni.

Familia a acceptat ca bunica Maria să devină cel mai vârstnic donator de organe din România.

Dr. Oana Pitea, medic specialist ATI, coordonator regional de transplant: Practic, trăieşte prin cei pe care i-a salvat. În ultima perioadă am încercat să ne aliniem la standardele internaţionale, să nu mai luăm neaparat în considerare vârsta biologică a donatorului, ci vârsta organelor. Au fost prelevaţi rinichii şi ficatul.

Un bărbat de 66 de ani care suferea de cancer hepatic s-a născut a doua oară datorită ficatului primit de la bunica octogenară.

Prof. dr. Vladislav Braşoveanu, coordonatorul echipei de transplant de la Institutul Fundeni: Ficatul ei era perfect de transplantat, dar, având în vedere vârsta donatorului, s-a preferat transplantarea la un primitor marginal, la un pacient cu cancer, fără boală extrahepatică. Evoluţia imediat postoperatorie este foarte bună.

A fost maraton de intervenţii pentru viaţă în acest weekend, la Bucureşti şi Cluj-Napoca.

Cu trei donatori în mai puţin de 48 de ore, la Tîrgu Mureş şi Oradea. 13 pacienți au primit astfel noi șanse la viaţă. Medicii au prelevat şi cornee şi os şi tendon – adică şanse pentru ca suferinzii să poată să vadă şi să meargă mai bine.

Dr. Andrei Nica, coordonatorul Băncii de Ţesut de la spitalul Colentina: Sunt foarte multe persoane care au distrucţii osoase după o perioadă mai lungă a unei proteze de şold, să zicem. Sunt persoane care au formaţiuni tumorale care necesită practic aport osos, sunt instabilităţile ligamentare care apar la genunchi.

În România, peste 3700 de suferinzi aşteaptă cu sufletul la gură un organ vital. Sunt şi câteva sute pe lista de aşteptare pentru transplant de cornee, de os sau tendon. Din păcate, în jur de o mie s-au stins aşteptând.

Anul trecut, au fost însă doar 47 de donatori, în toară ţara. Plus 3 din Bulgaria. De la începutul acestui an, au mai fost încă 3 de la vecinii bulgari şi 19 de la noi.

Agenţia de transplant ar vrea ca legea să fie schimbată și să permită prelevări şi de la cei aflaţi în stop cardiac, fără şanse la viaţă.

Dr. Radu Zamfir, directorul Agenţiei Naţionale de Transplant: Un pacient care nu poate fi resuscitat inevitabil decedează, deci după declararea decesului și după obținerea acordului familiei, este de luat în calcul și donarea după stopul cardiac.

Şi studenţii Universităţii de Arte din Bucureşti vor să-i sensibilizeze pe oameni: mai multe lucrări care-i îndeamnă să doneze viaţă vor fi expuse în licee şi nu numai.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite