O capsulă a timpului descoperită la Târgu Mureș în timpul lucrărilor de renovare de la Colegiul Reformat
23 Noiembrie 2021, 17:20 (actualizat 23 Noiembrie 2021, 20:53)
(actualizat 23 Noiembrie 2021, 20:53) | Știrile TVR

Descoperire impresionantă la Târgu Mureș. Arheologii care supravegheau lucrările de renovare de la Colegiul Reformat au găsit în fundația clădirii o capsulă a timpului. Are o vechime de peste 100 de ani și conține planuri ale școlii, câteva monede și ziare din acele vremuri. Obiectele vor fi expuse o perioadă la Muzeul de Istorie și Arheologie din oraș.

Arheologii au găsit în fundația clădirii un sarcofag din piatră sculptată. Dar la o evaluare mai atentă și-au dat seama că au descoperit un obiect extrem de prețios.

După ce au curățat cutia ornamentată în stil baroc, grea de câteva sute de kg, specialiștii au observat că este de fapt piatra de temelie a Colegiului Reformat. În capsula de cupru din interior, care datează din 10 septembrie 1908, au fost găsite planurile vechi ale școlii, ziare din acele timpuri și câteva monede.

Obiectele descoperite în tubul de metal au fost duse în laboratoarele Muzeului Județean Mureș.

Capsulele timpului erau o cutumă în acele vremuri, spun arheologii. În multe biserici, de exemplu, astfel de obiecte erau închise în piatra de temelie, în speranța că vor fi găsite la un moment dat.

Piatra de temelie şi capsula timpului vor fi returnate apoi la Eparhia Reformată din Ardeal şi la Colegiul Reformat.