O caricatura cu Recep Tayyip Erdogan, pe prima pagină din Charlie Hebdo
28 Octombrie 2020, 08:30
(actualizat 28 Octombrie 2020, 08:34)

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan apare pe prima pagină a revistei de satiră Charlie Hebdo, după ce l-a criticat aspru pe Emmanuel Macron pentru că a luat apărarea caricaturilor cu profetul Mahomed.

Recep Tayyip Erdogan, care a criticat în septembrie republicarea de către Charlie Hebdo a caricaturilor cu Mohammed şi a denunţat luna aceasta sprijinul preşedintelui francez pentru libertatea blasfemiei, apare pe prima pagină a celui mai nou număr al ziarului satiric.

Aşezat într-un fotoliu, în lenjerie intimă şi o cutie în mână, preşedintele turc este arătat ridicând tunica unei femei cu capul acoperit cu un văl. „Ouuuh! Profetul!”, spune Recep Tayyip Erdogan, dezvăluind fesele goale ale personajului feminin. „Erdogan: în privat, este foarte amuzant”, titrează caricatura semnată de Alice.

„Condamnăm efortul, total dispreţuitor, al acestei publicaţii, de a promova rasismul cultural şi ura”, a transmis purtătorul de cuvânt al preşedintelui turc.

Ministrul adjunct al Culturii din Turcia a mers chiar mai departe şi i-a atacat dur pe cei de la Charlie Hebdo într-un mesaj postat pe Twitter: „Sunteţi ticăloşi ... Sunteţi fii de căţea...”.

La sfârșitul săptămânii trecute, Erdogan a lansat un nou atac la adresa omologului său francez, Emmanuel Macron, despre care a spus că „are nevoie de un tratament psihiatric”, ţinând cont de atitudinea lui împotriva islamismului.

„Care este problema acestui Macron cu musulmanii şi islamul? Macron are nevoie de un tratament psihiatric. Ce altceva i se poate spune unui şef de stat care nu întelege libertatea credinţei şi se comportă astfel cu cetăţenii săi?!”, a declarat Erdogan.

La începutul lunii, Macron a spus că va lupta împotriva islamismului separatist, ameninţând că va prelua controlul în regiunile islamiste din apropierea Franţei. Întregul discurs al preşedintelui era şi o aluzie la adresa preşedintelui Erdogan. Replica preşedintelui turc nu a întărziat să apară şi l-a acuzat pe Macron de impertinenţă.

Recent, Franţa a fost zguduită de un nou atac terorist, în urma căruia un profesor de istorie a fost decapitat. Crima a fost un gest de răzbunare, după ce profesorul a folosit caricaturi ale Profetului Mohamed.

Turcia şi Franţa sunt state membre NATO, dar nu s-au putut pune de acord pe un număr mare de probleme, precum politicile din Siria şi Libia şi, cel mai recent, privind conflictul din Nagorno-Karabakh.

 

Sursa: Mediafax