O comisie din Marea Britanie va avea misiunea de a inaugura un memorial în onoarea Reginei Elisabeta a II-a, în anul 2026
03 Septembrie 2023, 13:45 | Știrile TVR

Guvernul britanic a anunţat, duminică, înfiinţarea unei comisii care va avea misiunea de a inaugura în 2026, anul ce marchează centenarul naşterii reginei Elisabeta a II-a, un "memorial permanent" în onoarea fostei suverane, care a murit în 2022 la vârsta de 96 de ani după o domnie de şapte decenii, informează AFP, preluată de Agerpres.

Această comisie, ce va fi prezidată de un fost secretar privat al reginei, Robin Janvrin, va trebui totodată să alcătuiască un program naţional de evenimente omagiale.

Comisia se va inspira din îndelungata viaţă petrecută de regina Elisabeta a II-a în slujba poporului britanic şi va include consultări ale populaţiei, apoi va formula recomandări ce vor fi transmise regelui Charles al III-lea şi prim-ministrului ţării, a precizat Guvernul de la Londra.

"Va fi o provocare unică, să încercăm să ilustrăm pentru generaţiile viitoare contribuţia extraordinară a Majestăţii Sale la destinul nostru naţional în timpul domniei sale îndelungate", a declarat Robin Janvrin, care ocupă în prezent un loc în Camera Lorzilor, camera superioară a Parlamentului britanic.

Din această comisie vor face parte membri ai familiei regale, personalităţi politice şi mai mulţi experţi, iar Guvernul a anunţat că ar putea contribui la finanţarea proiectelor care vor fi reţinute.

"Regina Elisabeta a II-a a fost monarhul nostru cu cea mai mare longevitate şi totodată cea mai bună dintre persoanele aflate în slujba populaţiei", a declarat viceprim-ministrul Oliver Dowden.

În semn de omagiu adus regelui George al VI-lea, tatăl Elisabetei a II-a, decedat în 1952, o statuie a fostului suveran a fost inaugurată în 1955 pe The Mall, celebrul bulevard din faţa Palatului Buckingham.

Elisabeta a II-a, o regină extrem de populară, a murit pe 8 septembrie 2022 la Castelul Balmoral din Scoţia. Deşi niciun eveniment public nu este programat pentru a marca împlinirea unui an de la decesul ei, regele Charles al III-lea şi alţi membri ai familiei regale britanice se află în prezent la Castelul Balmoral.