O decizie istorică în instanţă ar putea da speranţe celor care se luptă cu ratele crescute peste noapte

28 noiembrie 2020, 21:36

În 2007, în plin boom imobiliar, Diana a împrumutat de la o bancă peste 80 de mii de euro, echivalent în franci, pentru un apartament cu două camere în Drumul Taberei.

Însă visul de a avea propriul apartament s-a transformat în coşmar, odată cu explozia cursului francului elveţian. Peste noapte, rata a crescut de la 1000 la 2900 de lei pe lună, iar datoria totală către bancă aproape s-a dublat.

Risca să îşi piardă casa, aşa că a încercat darea în plată și a pierdut. Dar legea s-a modificat anul acesta, iar Diana a avut câștig de cauză. Și ceilalți datornici au șanse mai mari să obțină rezultate favorabile în instanță.

Conform noii forme a legii dării în plată, sunt trei situații în care datornicii pot cere băncii echilibrarea creditului: rata pe care o plătesc astăzi a crescut cu mai mult de 50% față de momentul inițial al contractului, cursul monedei naționale s-a devalorizat cu mai mult de 52% sau debitorul a fost deja executat silit, caz în care datoria este stinsă și nu mai are nimic de plătit.

În baza noii legi, instanţa a decis ca rata Dianei să scadă la jumătate, iar cursul leu-franc să fie îngheţat la 2,41.

O soluţie rapidă în instanţă este şi în interesul băncii, pentru că plata ratelor este îngheţată de la momentul notificării şi până la o decizie a judecătorilor.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă