O echipă de cercetători polonezi a pus la punct o tehnologie care permite vizualizarea organelor interne și diagnosticarea inițială, fără a mai fi necesar computerul tomograf
07 Septembrie 2018, 20:15 (actualizat 07 Septembrie 2018, 20:16)
(actualizat 07 Septembrie 2018, 20:16) | Știrile TVR

Diagnosticarea afecțiunilor de medicină internă va fi mai ușoară grație unei invenții a unei echipe de cercetători polonezi. Aceștia au pus la punct o tehnologie care permite vizualizarea organelor interne și diagnosticarea inițială, fără a mai fi necesar computerul tomograf. Lucian Pîrvoiu i-a întâlnit pe cercetători la Valencia, unde și-au prezentat invenția și oferă amănunte despre cum funcționeaza aceasta.

Aplicația revoluționară simplifică dignosticarea afecțiunilor care necesită imagistică medicală, îmbunătățind foarte mult calitatea vieții pacienților și urgentând luarea unei decizii medicale privind tratamentul. Mai mult, ulterior, pacientul poate fi monitorizat de către medicul curant la  distanță, fără a mai fi nevoie să se deplaseze la spital.

Ewelina Milek, director Eleven Zett Productions: "Sunt două soluții pentru pacienți: una este lentila care folosește realitatea augmentată, care permite vizualizarea dublă în timp real, iar cealaltă, care decurge din prima, este telemedicina pentru pacienți."

Odată instalați, ochelarii speciali permit vizualizarea organelor pacientului. Zonele afectate sunt colorate diferit, ceea ce permite medicului să dea un prim diagnostic non-invaziv. Sistemul a fost deja testat și și-a demonstrat deja eficiența.

Mateusz Kierepka, director Med App: "Aceste dispozitive sunt deja folosite în procese medicale și demonstrăm că, utilizând acest tip de tehnologie și telemedicină, putem salva nu numai vieți omenești, dar și timp, care permite schimbul de informații între doctor și pacient."

Tehnologia Med App Holo Lens este pusă la dispoziția universităților gratuit, pentru testare. Ochelarii speciali costă aproximativ 5000 de dolari. Pentru spitale, inventatorii tehnologiei au diverse oferte în funcție de complexitatea versiunii aplicației informatice.