O expoziție cadou de ziua Regelui la Muzeul Peleș. Sunt expuse pentru prima dată vioara, păpuşa japoneză, machetele de tun și multe alte obiecte pe care le-a primit în dar Regele Mihai
08 Noiembrie 2021, 20:54 | Știrile TVR

Expoziție inedită la Muzeul Peleș de ziua în care regele Mihai era sărbătorit de români, ziua sfinților arhangheli Mihail și Gavril, în care suveranul își serba onomastica. Jucării pe care le-a primit în dar când era copil sau pistolul de tir pentru cinci degete sunt doar câteva dintre piesele care i-au aparținut Regelui. Ultima aniversare din timpul domniei Regelui Mihai a fost în 8 noiembrie 1945, zi pe care comuniștii au transformat-o într-o baie de sânge.

Sunt expuse pentru prima dată vioara, păpuşa japoneza, machetele de tun și multe alte obiecte pe care le-a primit în dar Regele Mihai, în timpul celor două domnii.

Este cea mai mare expoziţie cu obiecte personale care i-au aparținut Regelui.

Una dintre vedetele expoziției este pistolul cu tir pentru 5 degete, un dar pe care Regele Mihai l-a primit în 1939 - era printre puținele din Europa, la vremea respectivă.

Muzeul Peleş a lansat şi o impresionantă monografie dedicată Regelui Mihai.

Născut în urmă cu o sută de ani, pe 25 octombrie 1921, Regele Mihai era aniversat public de români de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril. La ultima onomastică din timpul domniei Regelui Mihai, în 8 noiembrie 1945, guvernul Groza a deschis focul asupra tinerilor veniți în Piaţa Palatului pentru a-şi arăta susținerea faţă de Rege şi 11 persoane au fost ucise, alte câteva zeci rănite, iar sute de tineri au fost arestați.

Expoziţia de la Muzeul Peleş va rămâne deschisă până în 15 mai 2022.