O fetiță de doi ani a fost salvată după o operație pe cord în premieră
16 Noiembrie 2019, 14:25 | Știrile TVR

O fetiţă de numai doi ani, cu grave probleme la inimă, a primit o şansă la viață. Copila ar fi avut nevoie de un transplant, dar, la vârsta ei, acest lucru ar fi fost aproape imposibil. A salvat-o o operație în premieră realizată de o echipă formată din medici specialişti din Târgu Mureş și din Germania.

Fetița era extrem de slăbită, iar inima abia îi bătea. Medicii i-au spus că singura șansă era un transplant de cord.

Pentru copii, șansele de a găsi un donator de cord sunt foarte mici. Așa că medicii de la Institutului de Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș au hotărât să încerce să repare inima micuței. O astfel de operație nu a mai fost făcută în România, așa că au apelat la ajutorul colegilor din Germania.

Horațiu Suciu, șef chirurgie cardiovasculară: „Este vorba de o procedură alternativă la transplantul cardiac. Este menit de a reface o formă, a redesena ventriculul stâng că să funcționeze și să permită acestui copi să crească. Și în 80% să nu fie nevoie de transplant."

Două ore a durat intervenția chirurgicală. Fetița a fost salvată.

Dr. Schranz Dietmar: „Noi nu tratăm inimi, trebuie să tratăm oameni. Bazându-ne pe asta, suntem foarte fericiți că am lucrat cu o echipa fantastică. Au făcut asta că și când ar mai fi făcut-o de o sută de ori."

Operația reușită dă speranțe și altor părinți care au copii cu probleme cardiace. Anual, sute de micuți au nevoie de intervenții chirurgicale pe cord.

În urmă cu exact 20 de ani, la Târgu Mureș se făcea primul transplant de inimă din țara noastră.