O fetiță de 10 ani a scris o partitură. Iar muzicieni din întreaga lume o interpretează acum, după ce mama ei a postat-o pe TikTok
06 Martie 2023, 12:02 (actualizat 06 Martie 2023, 12:09)
(actualizat 06 Martie 2023, 12:09) | Știrile TVR

Olive Wallace nu voia să-și facă temele, așa că exersa la vioară în casa ei din Pennsylvania. Fetița de 10 ani și-a propus să creeze o melodie în stil medieval, dar când a cântat-o după școală luna trecută, Olive a considerat că interpretarea ei suna groaznic. Ea și-a lăsat partitura scrisă de mână pe tejghea și s-a dus la culcare, scrie The Washington Post.

Mama lui Olive, Mimi, a găsit partiturile și s-a întrebat cum ar fi sunat cântecul. A doua zi dimineață, ea a postat pe TikTok un videoclip care arăta partitura și i-a rugat pe alți utilizatori să o interpreteze.

De atunci, muzicieni din întreaga lume au dat viață compoziției lui Olive - un rezultat care le-a șocat, dar le-a și bucurat pe Olive și pe Mimi.

„Chiar nu am crezut că va ajunge ceea ce a devenit”, a declarat Mimi, în vârstă de 42 de ani, pentru The Washington Post. „Speram să obțin vreo 500.000 de vizualizări”.

„Ei bine”, a adăugat Olive, „ai obținut 6 milioane”.

Mama și tatăl lui Olive pot cânta ocazional la violoncel și, respectiv, la chitară, dar Olive nu a explorat muzica până în clasa a patra. Ea s-a alăturat prietenilor ei în orchestra din 2021 de la școala ei din West Grove, Pa.

La început, Olive a simțit că nu este pricepută și a vrut să renunțe. Dar a rămas cu vioara și mai târziu a învățat să scrie partituri și să cânte la clarinet. De asemenea, ea s-a alăturat corului școlii. Lui Olive îi plăcea să asculte coloanele sonore din filmele și serialele ei preferate, inclusiv „Stranger Things”, „Stăpânul inelelor” și „Harry Potter”.

De asemenea, Olive își deschisese un blog și înregistra podcast-uri despre o lume fantastică pe care o proiectase și care includea „elfi”, creaturi care au precedat omenirea. Olive aspira să creeze o muzică care să se potrivească cu spiritul lumii sale fantastice - o melodie care să treacă de la tonuri dramatice la tonuri calme.

Ea a scris notele cu creionul pe o foaie de hârtie în camera ei, ceea ce, potrivit acesteia, a durat aproximativ o jumătate de oră. Fără să-i spună lui Olive, Mimi a publicat un videoclip cu partitura pe 16 februarie.

„Așadar, fiica mea de 10 ani a scris asta”, a spus Mimi, o profesoară de clasa a treia, într-un videoclip de 10 secunde. „Ar putea cineva să cânte asta? Trebuie să știu; trebuie să știu dacă este bună sau dacă are vreun sens.”

În câteva ore, Mimi a spus că clipul ei de pe TikTok a primit aproximativ un milion de vizualizări, iar muzicienii au început deja să cânte partitura. Mimi a informat-o pe Olive în legătură cu videoclipul, ceea ce a supărat-o pe eleva de clasa a cincea, care se temea că partiturile ei păreau neprofesioniste. Dar când Olive a urmărit un pianist interpretându-i muzica, a fost uimită.

În zilele următoare, muzicienii au interpretat partitura la vioară, clarinet, chitară, harpă, trompetă, flaut, saxofon, violoncel și violă. Olive a numit cântecul „For Greatness We Bring”. Își imaginase melodia mai încet decât o cântă majoritatea oamenilor, dar a spus că o orchestră de coarde a interpretat-o perfect.

Dirijorul acelei orchestre, Christopher T. F. Hanson, a spus că a văzut TikTok-ul lui Mimi pe fluxul video recomandat în timp ce participa la o conferință muzicală în Bellevue, Wash. Hanson conducea o sesiune de lectură muzicală acolo pe 16 februarie și s-a gândit că interpretarea notelor lui Olive ar fi distractivă și inspirată pentru tinerii muzicieni.

Hanson a spus că a transcris melodia și a modificat partitura pentru instrumentele orchestrei. Cu puțină practică, aproximativ 50 de muzicieni dintr-o sală de bal a unui hotel au interpretat piesa timp de aproape două minute, iar Hanson a postat-o pe TikTok a doua zi.

Hanson, director de educație muzicală la Seattle Pacific University, a declarat că speră să lanseze piesa pe serviciile de streaming și să doneze încasările acesteia educatorilor muzicali.

„L-am văzut ca pe un exemplu atât de frumos al modului în care secolul XXI poate utiliza tehnologia și social media pentru a conecta oamenii”, a spus Hanson. „Pentru că ea a mâzgălit niște note pe o pagină, pentru că eu știu să citesc muzică și am acces la o comunitate care face muzică, acum am intrat în legătură cu milioane de oameni la propriu.”

Olive a atras atenția și la școală, unde a spus că colegii i-au cerut un autograf. Videoclipul original al lui Mimi a primit aproximativ 6,2 milioane de vizualizări.

Pe lângă compoziția pe care a scris-o pentru vioară, Olive a spus că vrea să compună cântecul ei pentru violoncel și violă.