O firmă rusească de cercetare a majorat estimările privind exporturile de grâu ale Rusiei
30 August 2022, 09:08 (actualizat 30 August 2022, 09:12)
(actualizat 30 August 2022, 09:12) | Știrile TVR

Firma rusească de cercetare de piaţă Sovecon şi-a majorat estimările privind exporturile de grâu ale Rusiei în sezonul iulie 2022 - iunie 2023 cu 200.000 tone, la 43,1 milioane de tone, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Rusia este cel mai mare exportator mondial de grâu, livrând în special ţărilor din Orientul Mijlociu şi Africa. Până acum exporturile sale sunt în scădere din cauza aprecierii rublei, a taxei de export şi a problemelor logistice şi cu băncile, provocate de sancţiunile occidentale impuse Moscovei.

Avansul este modest comparativ cu recenta revizuire în creştere de către Sovecon a recoltei de grâu din acest sezon, de la 90,9 milioane de tone la 94,7 milioane de tone.

"Din perspectiva cererii şi a ofertei, Rusia ar fi putut exporta 50 de milioane de tone de grâu în acest sezon. Totuşi, aprecierea rublei şi taxa restrictivă de export nu permit un flux al exporturilor atât de rapid cum ar trebui", a apreciat analistul Sovecon Andrey Sizov.

Compania se aşteaptă totuşi ca exporturile din Rusia să accelereze în urma reducerii graduale a concurenţei de pe alte pieţe europene.

Exporturile ar putea fi impulsionate dacă preţurile la grâu pe plan global cresc sau scad preţurile pe piaţa internă, sau dacă rubla se depreciază faţă de dolar, susţine Sovecon.