O jurnalistă din Iran a fost arestată după ce l-a intervievat pe tatăl Mahsei Amini, tânăra care a murit în custodia poliției

Deținuți în Iran
Deținuți în Iran
4 noiembrie 2022, 15:42

Potrivit organizaţiei de apărare a drepturilor omului Hengaw, cu sediul în Norvegia, Nazila Maroufian, o jurnalistă ce locuia la Teheran şi originară, la fel ca Mahsa Amini, din Saghez, în provincia iraniană Kurdistan, a fost arestată duminică. Ea a fost arestată în casa unor rude şi transferată la închisoarea Evine din capitala iraniană, precizează ONG-ul, citând un apel telefonic către familia ei.

Jurnalista, care lucra pentru site-ul de ştiri Ruydad 24, publicase un interviu cu Amjad, tatăl Mahsei Amini, pe 19 octombrie, pe site-ul online Mostaghel.

‘Nu intenţionez să mă sinucid şi nu sufăr de nicio boală ascunsă’, a comentat jurnalista, postând un link spre articolul ei, aluzie directă la riscurile pe care ea conştientiza că şi le-a asumat publicând interviul.

Site-ul Mostaghel a retras între timp textul, însă o versiune ascunsă dezvăluie că tatăl neagă explicaţiile autorităţilor iraniene, potrivit cărora fiica lui suferea de probleme de sănătate.

Titlul articolului este fără echivoc: ‘Tatăl Mahsei Amini: ‘Ei mint”.

Iranul este zguduit de aproape două luni de manifestaţii declanşate de moartea, pe 16 septembrie, a tinerei iraniene. Ea fusese arestată de poliţia moravurilor pentru nerespectarea cordului vestimentar foarte strict pe care Republica Islamică îl impune femeilor.

Manifestaţiile, calificate drept revolte de autorităţile iraniene, sunt fără precedent în Iran prin amploarea şi natura lor după Revoluţia Islamică din 1979.

Cele două jurnaliste care au contribuit la aducerea acestui caz în atenţia publicului larg se află în detenţie tot la Evine.

Niloofar Hamedi, 30 de ani, de la publicaţia Shargh, s-a deplasat la spitalul unde Mahsa Amini se afla în comă înainte de a deceda. Ea a fost arestată pe 20 septembrie, potrivit familiei.

Elaheh Mohammadi, 35 de ani, reporteriţă la cotidianul Ham Mihan, s-a deplasat la rândul său la Saghez pentru a transmite de la funeraliile tinerei şi unde a avut loc de asemenea una dintre primele manifestaţii ale acestei ample mişcări de contestare. A fost arestată pe 29 septembrie.

Potrivit Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ), cu sediul la New York, 54 de jurnalişti au fost arestaţi în cadrul valului de reprimare a manifestaţiilor în Iran. De atunci, doar vreo zece dintre ei au fost eliberaţi sub cauţiune.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite