O platformă ilegală de date piratate a fost închisă în urma colaborării polițiștilor din toată lumea. Au fost prejudiciate firme și persoane fizice

18 aprilie 2022, 18:55

Prima lovitură a fost dată în 2015, când un hacker portughez care semna cu pseudonimul „omnipotent” a fost reținut. Au ajuns pe mâna polițiștilor și două dintre ajutoarele sale. Portughezul crease una dintre cele mai importante platforme cibernetice de vânzare-cumpărare a datelor piratate online.

Limita accesul cumpărătorilor în funcție de suma plătită și tipul de date pe care doreau să le cumpere. Pe platformă se vindeau și programe de hacking pentru compromiterea computerelor.

Firmele puteau fi prejudiciate astfel și cu milioane de euro sau dolari. Sume care erau plătite uneori doar pentru recuperarea datelor furate sau deblocarea unor computere compromise de hackeri. În fața unui val de plângeri din tot mai multe țări, polițiștii din Europa și Statele Unite ale Americii au colaborat și, în urmă cu câteva zile, au reușit să închidă platforma Raidforums.

Conform datelor poliției, magazinul piraților online a fost utilizat de jumătate de milion de persoane, toate certate cu legea. Au avut astfel acces la datele adunate de hackerul portughez și ajutoarele sale.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite