Guvernul pregătește un buget de criză. O primă rectificare, preconizată săptămâna aceasta. Mai mulți bani pentru Sănătate, Muncă și Finanțe

13 aprilie 2020, 20:00

Epidemia de coronavirus trimite România în recesiune. De la o creștere de peste 4%, economia va trece pe minus.

Pentru buget înseamnă venituri mai mici cu 18 miliarde de lei, în condițiile în care cheltuielile cresc cu 12 miliarde. Așa că și deficitul se majorează la 6,5%, potrivit schiței de rectificare bugetară întocmită de Ministerul Finanțelor.

Prin rectificarea bugetară, Ministerul Muncii va primi 8,6 miliarde de lei pentru plata concediilor medicale restante, dar mai ales pentru şomajul tehnic al celor peste un milion de angajaţi care stau acasă.

Bani suplimentari obține și Sănătatea – 3,4 miliarde, iar Finanțele vor dispune de 3,7 miliarde, mare parte în Fondul de rezervă, pentru nevoile viitoare.

Sume mai mici vor primi Dezvoltarea, Internele, Agricultura, dar și serviciile de informații STS și SRI.

Nu se știe deocamdată ce ministere vor pierde bani.

Finanțele pregătesc și un pachet de măsuri pentru relansarea economiei, iar efectele vor fi vizibile în a doua parte a anului, spune ministrul Florin Cîţu.

Intrarea bugetarilor în șomaj tehnic prin rotație și reducerea salariilor demnitarilor, încă neaprobate, vor micșora cheltuielile cu doar 200 de milioane de lei lunar. Asta în condițiile în care de la buget sunt alocate 9 miliarde de lei în fiecare lună pentru plata salariilor, după cum susțin surse guvernamentale.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite