O rachetă SpaceX, cu patru astronauți la bord, a decolat cu succes spre Stația Spațială Internaţională

16 noiembrie 2020, 08:09

La bordul navei se află astronauţii NASA Michael Hopkins, Victor Glover şi Shannon Walker, împreună cu Soichi Noguchi de la agenţia spaţială japoneză JAXA, care îşi încep misiunea de şase luni spre şi de pe ISS. Ei urmează să ajungă la staţia spaţială în aproximativ 11 ore de la lansare.

Este al doilea zbor cu echipaj uman asigurat de SpaceX, o companie privată fondată de antreprenorul Elon Musk, după lansarea istorică a astronauţilor Bob Behnken şi Doug Hurley în luna mai la bordul unei nave spaţiale Crew Dragon, aminteşte DPA.

Misiunea lor Demo-2 a reprezentat prima lansare din Statele Unite în aproape un deceniu şi prima dată când o firmă privată, mai degrabă decât o agenţie spaţială guvernamentală, a trimis oameni pe orbită.

Pentru SpaceX, aceasta este ultima demonstraţie majoră necesară înainte ca NASA să-i certifice sistemul de nave spaţiale pentru zboruri regulate cu echipaj uman, pregătind, de asemenea, calea pentru posibile zboruri turistice.

Agenţia spaţială americană speră şi ea că lansarea de duminică va marca începutul multor zboruri regulate cu echipaj de pe sol american către ISS, după nouă ani de dependenţă de rachetele ruseşti Soiuz, care sunt lansate de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, scrie şi AFP.

Zborul, care a fost lansat la 19:27 (00:27 GMT luni), a fost iniţial stabilit cu 24 de ore mai devreme, dar a fost reprogramat „din cauza vântului de pe litoral şi operaţiunilor de redresare”, a scris pe Twitter administratorul NASA Jim Bridenstine.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite