O tânără din Kazahstan a cerut azil politic în România. Darybayeva Dilyara, care studia teologia la București, își face griji pentru familia rămasă în țara natală
14 Ianuarie 2022, 19:14
(actualizat 14 Ianuarie 2022, 19:56)

O tânără din Kazahstan, care studia la Bucureşti, a cerut azil politic în România. Femeia susţine că preşedintele Tokaev ar face orice pentru a se menţine la putere într-o ţară foarte bogată, dar cu cetăţeni extrem de săraci. Peste 160 de oameni au murit în timpul mişcărilor de stradă din Kazahstan, de la începutul acestei luni. Autorităţile au acuzat implicarea unor forţe externe şi au recurs la ajutorul militarilor ruşi pentru a ţine lucrurile sub control.

Darybayeva Dilyara are 34 de ani. Ea a venit în România în 2016 pentru a studia la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității din București.

În timpul pandemiei și-a întrerupt studiile, dar a rămas în Capitală. Acum ea așteaptă un răspuns de la autoritățile române la cererea de azil.

Tânăra își face griji pentru familia din Kazahstan. Ea nu a mai fost acasă de câțiva ani. Acolo, are 3 membri ai familiei: mama, sora, dar și un copil de 8 ani, care a rămas la fostul soț. Nu a putut să ia legătura cu ei imediat ce au început revoltele.

Femeia este de părăre că Rusia a intervenit în Kazahstan pentru a-i proteja pe cei care sunt la putere și implicit pentru a-și menține prin aceștia influența în zonă.

Darybayeva nu știe ce va face în viitor. Crede că în Kazahstan nu se va schimba nimic în bine. Deocamdată, ea așteaptă să vadă dacă autoritățile române îi vor acorda statutul de refugiat. Femeia speră să-și poată relua studiile și să termine și Facultatea de Teologie Ortodoxă.

În luptele de stradă de la începutul acestei luni din Kazahstan și-au pierdut viața peste 160 de persoane. Mii de oameni au fost arestați de autorități.