O treime din recolta de cartofi, compromisă. Ploile din iulie au distrus tuberculii în pământ
09 August 2018, 20:13 | Știrile TVR

Seceta de la începutul verii și ploile abundente din iulie au făcut prăpăd în culturile de cartofi. Producătorii au constatat deja că au pierdut mai mult de o treime din recoltă şi speră doar că vor câştiga mai mult din preţurile de vânzare. Pierderi mari sunt și la morcovi sau ceapă, tot din cauza umezelii excesive din sol.

În Lungulețu, Dâmbovița, cartofii stricați zac pe câmp sau aruncați la marginea drumului. Au putrezit în pământul pe care apa a băltit săptămâni întregi.

Mulţi agricultori nici nu au putut intra cu utilajele pe câmp la timp, să adune recolta.

Ploile au afectat şi producţia de varză care a fost plantată după strângerea cartofilor. Unii agricultori au renunţat să mai pună varză, de teamă că nu va mai fi timp să crească.

Producţiile sunt mici, dar fermierii speră să câştige mai mult din preţuri mai mari.

În această perioadă, un kilogram de cartofi costă peste un leu, în timp ce anul trecut se vindea cu 30 de bani.

Și în județul Brașov a plouat mult mai mult decât într-o vară obișnuită. Mana a atacat cartofii, aşa că recoltele sunt mult sub ce sperau fermierii.

Cultură cartofului a devenit problematică în judeţul Brașov în ultimii ani. Este pretenţioasă, cu riscuri mari şi profit mic.

Tot mai mulţi fermieri aleg culturi mai uşor de întreţinut şi care aduc profit mult mai mare. De exemplu, rapiţa.

În aceste condiţii, suprafeţele cultivate cu cartof au scăzut dramatic. De la 18.000 de ha acum 10 ani, la numai 4.000 de ha anul acesta.