O turistă din Ungaria s-a rănit pe munte. Salvamont: Nu urcați pe munte nepregătiți! Nu este normal ca oamenii să ne sune și să ne spună să le aducem apă

28 august 2022, 11:51

Victima era pe Șaua Doamnei, împreună cu alte patru persoane, toți cetățeni maghiari.

S-au aventurat pe munte, deși nu erau echipați corespunzător și aveau încălțăminte potrivită pentru o plimbare prin oraș.

Tânăra, care a suferit o fractură de gambă, a fost preluată de salvatori și predată unui echipaj medical.

Ion Sănduloiu, director Salvamont Argeș: A avut o fractură de tibie şi peroneu, deci şi-a rupt gamba cu totul, ambele oase. A fost transportată la spital, n-au fost probleme care să ţină de stabilitatea organismului TAIE nu au fost elemente care să-i pună viaţa în pericol.

Salvamontistii spun că întâlnesc des turiști blocați în această zonă.

Ion Sănduloiu, director Salvamont Argeș: Problema este că mai toţi cei care urcau şi care urcă spre creasta Făgăraşului din Bâlea sunt în papuci, în cipici, în tenişi, în adidaşi şi în alte minuni. Li se pare că este foarte aproape, văd poteca destul de largă, dar poteca este destul de largă pe porţiunea unde sunt bolovani, peste care trebuie să treacă şi atunci acolo apar problemele, mai ales dacă este un pic de umezeală, cum ar fi dimineaţa sau după o ploaie scurtă.

În doar 24 de ore, salvamontistii au intervenit de urgenta în 35 de cazuri. Cele mai multe apeluri au fost în Neamț, Bacău, Sibiu si Zărnești. Pentru salvatori, august este luna cu cele mai multe si dificile accidente pe munte

Profesor Sabin Cornoiu – Președintele Salvamont Romania: Numărul de accidente montane crește îngrijorător de mult de la an la an. Avem o creștere între 300 și 500 de cazuri de la an la an. Deja, anul trecut am avut peste 7500 de intervenții, lucru care este îngrijorător pentru noi pentru că toate aceste intervenții nu înseamnă un succes al Salvamontului. Reprezintă un moment de tristețe și îngrijorare pe care îl vedem pe fața cuiva.

Salvamontiștii îi avertizează pe cei care pleacă în drumeții fără echipament corespunzător că abordarea unor trasee necunoscute e periculoasă, iar lipsa de antrenament poate provoca accidentări grave sau chiar decese.

Profesor Sabin Cornoiu – Președintele Salvamont Romania: nu poți să mergi cu plasa pe munte, cu trolerul, cu punga la tine și să nu ai un rucsac adecvat. Nu este normal să întâlnim oameni pe munte care să ne sune și să ne spună că vor să le aducem apă pentru că au terminat apa. Atunci când pleci pe munte, te interesezi ce echipament iți trebuie, care sunt locurile de campare, dacă găsești sursă de apă, trebuie să ai lanternă la tine.

Anul trecut salvamontistii au intervenit în peste 500 de cazuri. În jumatate din ele, persoanele blocate pe munte au ajuns de urgență la spital.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă