Obişnuim să ne atingem faţa de cel puţin 20 de ori pe zi. Sfaturi pentru a evita acest gest

Sfaturi pentru a nu ne atinge faţa
Sfaturi pentru a nu ne atinge faţa
14 mai 2020, 11:45

Dincolo de măsurile recomandate de specialişti pentru a preveni răspândirea coronavirusului, cel mai periculos este să ducem mâna la faţă şi astfel să transportăm virusul spre nas, gură şi ochi.Acest obicei ne face mai vulnerabili  în timpul unei pandemii şi îi putem infecta şi pe cei din jur, răspândind virusul de pe mâinile noastre după ce am atins diverse suprafeţe sau obiecte sau am dat mâna cu alţi oameni. De aici şi sfatul ca mâinile să fie spălate cu apă şi săpun,frecvent, cel puţin 20 de secunde.

La prima vedere este un lucru simplu, dar foarte greu de realizat. Se spune că obişnuim să ne atingem faţa de cel puţin 20 de ori pe zi, accidental sau din cauza ticurilor.

De ce simţim nevoia să ne atingem faţa?

Pentru că atunci când atingem anumite zone ale feţei, se activează puncte de presiune care la rândul lor activează sistemul nervos parasimpatic responsabil cu starea de bine, de  calm  interior.

Cum putem evita atingerea feţei?

Mihaela Leventer, medic primar dermatolog, doctor în medicină, supraspecializată în chirurgia tumorilor de piele prin microchirurgia Mohs, ne oferă câteva recomandări care să ne ajute să scădem riscul de îmbolnăvire prin eliminarea atingerii feţei cu mâna.

Dr.Mihaela Leventer: S-a demonstrat că virusul nu străbate pielea, dar se aşează pe ea şi poate fi transportat în zona umedă a mucoaselor şi astfel pătrunde în căile respiratorii de unde afectează în scurt timp plămânii. Vă voi recomanda câteva soluţii: în primul rând, să schimbaţi un tic cu altul. De exemplu, ca să nu ne roadem unghiile, le putem scurta sau da cu ojă obișnuită care se distruge ușor la atingere. Vom avea, cu siguranță, mai multă grijă ca oja să rămână intactă pe unghii. Alt mijloc ar fi să avem tot timpul un obiect în mână. Un exemplu este șiragul de mărgele, obicei împrumutat din cultura arabă, sau bilele antistres, obicei chinezesc. Ideea este să mutăm atenția spre altceva, cum ar fi tricotatul, desenatul sau chiar jocurile pe tabletă sau telefon. Orice activitate manuală ajută.

S-a constatat că femeile care folosesc fond de ten și machiaj sunt mai atente să nu-l distrugă prin atingere. O soluție ar putea fi, deci, să purtați machiaj chiar și în casă.

În loc de atingere accidentală, mai bine îngrijire compulsivă. Demachierea poate fi un exercițiu bun. Păstrați rutina zilnică de îngrijire chiar dacă nu ieșiți din casă. Apă, săpun, apă micelară, cremă. Faceți asta de trei ori pe zi – dimineața, la prânz și seara. Cu mențiunea căprodusele pot diferi în funcție de momentul zilei.

Țineți un jurnal de bune practici. Încercați să definiți care sunt punctele vulnerabile. De exemplu: stau cu mâna pe față când citesc sau învăț sau când mă uit la televizor. Este un jurnal asemănător celor de dietă și ajută la conștientizarea obiceiurilor dăunătoare.

Rugați-i pe cei din jur să vă atenționeze, fără să vă supărați.

Dezinfectați obiectele care ajung în contact cu fața și mâinile, cum ar fi telefonul sau ochelarii, pixul, mouse-ul.

Hotărâți un premiu pe care să vi-l oferiți de câte ori reușiți să vă abțineți conștient din a vă atinge fața. Pentru că meritați!

Purtați ochelari, vizetă și mască. În felul acesta nu uitați că nu e bine să vă atingeți fața și, totodată, o feriți de atingerea picăturilor virale.

Autor: Carmen Vrabete

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite