Oboseală, tulburări de memorie, dureri articulare. 40% dintre cei care au trecut prin COVID-19 rămân cu sechele de lungă durată
20 Decembrie 2021, 20:15 (actualizat 20 Decembrie 2021, 20:41)
(actualizat 20 Decembrie 2021, 20:41) | Știrile TVR

Oboseala, tulburările de memorie, durerile articulare, diminuarea gustului şi a mirosului şi dificultăţile respiratorii sunt sechele cu care rămân aproximativ 40 la sută dintre cei care au suferit de Covid-19. Acestea durează peste șase luni, arată un studiu al Clinicii Universitare din Mainz, publicat luni, relatează EFE.

Potrivit cercetătorilor, nu neapărat pacienţii cu formă gravă dezvoltă astfel de simptome. Cei afectaţi sunt chiar persoanele asimptomatice sau cei care au trecut relativ uşor prin boală.

În 35% din cazurile studiate, nici măcar nu ştiau că au avut COVID-19 până când au făcut testul de anticorpi.

Rezultatele publicate luni fac parte dintr-un studiu mai amplu la care au participat 10.250 de persoane, dintre care 500 au trecut prin boală şi care semnalau că simptomele de COVID-19 persistent tindeau să dispară cu trecerea timpului.

46% dintre femeile care au trecut prin boală au fost afectate de aceste simptome, faţă de 35% dintre bărbaţi, deşi în rândul bărbaţilor boala are de obicei o formă mai gravă.

Vârsta nu pare să crească probabilităţile de a suferi de COVID persistent, potrivit studiului, care a dezvăluit şi că o treime dintre cei contagiaţi afirmau că nu şi-au recuperat nivelurile de randament de dinainte de boală.

Pentru 15% dintre participanţi, sechelele au ajuns să aibă impact negativ asupra vieţii lor cotidiene, în timp ce pentru 6% dintre vechii pacienţi acestea au avut impact asupra activităţii de la locul de muncă.

Sursa: Agerpres