Oboseală, tulburări de memorie, dureri articulare. 40% dintre cei care au trecut prin COVID-19 rămân cu sechele de lungă durată

Sechele post Covid
Sechele post Covid
20 decembrie 2021, 20:15

Potrivit cercetătorilor, nu neapărat pacienţii cu formă gravă dezvoltă astfel de simptome. Cei afectaţi sunt chiar persoanele asimptomatice sau cei care au trecut relativ uşor prin boală.

În 35% din cazurile studiate, nici măcar nu ştiau că au avut COVID-19 până când au făcut testul de anticorpi.

Rezultatele publicate luni fac parte dintr-un studiu mai amplu la care au participat 10.250 de persoane, dintre care 500 au trecut prin boală şi care semnalau că simptomele de COVID-19 persistent tindeau să dispară cu trecerea timpului.

46% dintre femeile care au trecut prin boală au fost afectate de aceste simptome, faţă de 35% dintre bărbaţi, deşi în rândul bărbaţilor boala are de obicei o formă mai gravă.

Vârsta nu pare să crească probabilităţile de a suferi de COVID persistent, potrivit studiului, care a dezvăluit şi că o treime dintre cei contagiaţi afirmau că nu şi-au recuperat nivelurile de randament de dinainte de boală.

Pentru 15% dintre participanţi, sechelele au ajuns să aibă impact negativ asupra vieţii lor cotidiene, în timp ce pentru 6% dintre vechii pacienţi acestea au avut impact asupra activităţii de la locul de muncă.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite