Occidentul va doborî, în cele din urmă, economia Rusiei. The Economist: Sancțiunile cele mai puternice sunt cele despre care se vorbește cel mai puțin
02 Septembrie 2022, 15:53 (actualizat 02 Septembrie 2022, 16:03)
(actualizat 02 Septembrie 2022, 16:03) | Știrile TVR

Cele mai puternice sancțiuni occidentale impuse Rusiei sunt cele despre care se discută cel mai puțin, scrie The Economist într-o analiză dedicată acestui subiect.

Când Rusia a invadat Ucraina, pe 24 februarie, Oleg, pe atunci director executiv al unei companii aeriene ruse, s-a pregătit pentru turbulențe. Nu a durat mult să apară. În câteva zile, țările occidentale au interzis aeronavelor firmei sale să intre în spațiul lor aerian. De asemenea, au interzis exporturile în Rusia de piese pentru avioane și semiconductori: o problemă, deoarece trei sferturi din flota comercială a țării provine din America, Europa sau Canada, iar piesele sunt necesare pentru reparații. Mulți analiști au prezis că industria se va prăbuși înainte de vară. De fapt, companiile aeriene au reușit să utilizeze avioanele prin rotație pentru a menține deschise rutele viabile. Dar ele nu vor fi capabile să sfideze gravitația pentru totdeauna. Unii încep să demonteze aeronavele la sol pentru piese. Oleg se așteaptă ca, într-un an sau doi, multe avioane să fie nesigure pentru zbor.

Coborârea întârziată, dar periculoasă, a aviației ruse ilustrează puterea insidioasă a sancțiunilor occidentale. Din februarie, America și aliații săi au dezlănțuit un arsenal fără precedent pentru a încerca să distrugă economia Rusiei, a 11-a ca mărime din lume, în speranța de a opri efortul de război, de a-i determina pe oameni și plutocrați să protesteze și să descurajeze alți inamici (și anume China) de la escapade similare. Unele sancțiuni, cum ar fi înghețarea activelor prietenilor de la Kremlin, sunt tactici vechi la o nouă scară. Cele menite să decupleze Rusia de la sistemul financiar – excluderea băncilor comerciale de la SWIFT și imobilizarea a 300 de miliarde de dolari în rezervele băncilor centrale – sunt noile „bazooka”. Un al treilea tip, interdicțiile cuprinzătoare de export, vizau anterior firme individuale, nu o țară întreagă.

Cu toate acestea, val după val de sancțiuni – UE a adoptat cel de-al șaptelea pachet în iulie – nu au distrus Cetatea Rusia. Între timp, pe măsură ce prețurile gazelor urcă, costurile politice ale sancțiunilor cresc. Așadar, pierde Occidentul războiul economic? Nu chiar. Ca și în industria aviației, va lua timp până când daunele se vor materializa. A fost întotdeauna puțin probabil ca Rusia, o țară cu datorii externe scăzute și grămezi de rezerve valutare, să cedeze unui „infarct” financiar. Chiar și atunci când sancțiunile au avut cel mai mare succes, cum ar fi atunci când au forțat Libia să abandoneze armele de distrugere în masă, în 2003, regimurile au mai funcționat ani buni. Pentru a evalua cât de eficient se dovedește arsenalul Occidentului, The Economist a așezat un trio de măsuri — înghețarea activelor oligarhilor, sancțiunile financiare și restricțiile comerciale — pe o scară, de la destul de inutile la cu adevărat dăunătoare. Analiza noastră sugerează că, în timp, vor începe să afecteze serios economia Rusiei.

Sancțiunile cele mai puțin eficiente sunt cele care au câștigat cea mai mare publicitate: includerea pe lista neagră a aparatcik-ilor considerați apropiați de Kremlin. World-Check, o firmă de date, consideră că 1.455 de membri ai elitei cleptocratice a Rusiei nu pot călători acum în unele sau în toate țările occidentale ori să-și acceseze posesiunile acolo, sau ambele. Activele înghețate cuprind depozite bancare și titluri de valoare de pe piață, deținute în conturi escrow la băncile occidentale. Acestea includ, de asemenea, „jucării” indispensabile pentru magnați, cum ar fi cabane la țară, cluburi de fotbal, bijuterii și iahturi, confiscate de echipele de polițiști, în transmisiuni directe, de pe rivierele de pe întreaga planetă.

Țintirea oligarhilor este o abordare atractivă pentru guvernele care trebuie să fie văzute că fac ceva. De asemenea, oferă Rusiei puține mijloace directe de răzbunare. Mogulii occidentali dețin puțin acolo; multe firme americane și europene și-au anulat deja investițiile rusești. În consecință, forțele occidentale caută puteri mai mari pentru a merge după ouăle Fabergé. Departamentul de Justiție al Americii dorește să folosească legile anti-mafia pentru a lichida bunurile confiscate și pentru a oferi veniturile Ucrainei. UE propune să facă din încălcarea sancțiunilor o infracțiune, ceea ce ar înăspri aplicarea în întregul bloc.

Cu toate acestea, majoritatea activelor vizate de Occident ajung să scape. Anders Aslund, un fost consilier al guvernelor rus și ucrainean, consideră că au fost înghețate până acumdoar 50 de miliarde de dolari din 400 de miliarde de dolari de active offshore care sunt blocate pe hârtie. Oligarhii și-au ascuns unele dintre comorile offshore în spatele a până la 30 de straturi de companii-fantomă încorporate în Insulele Cayman, Jersey și alte paradisuri, cu documente de dezvăluire redactate în mai multe limbi. Alții păstrează controlul asupra bunurilor pe care aparent nu le mai controlează, transferând proprietatea către rude sau plasând marionete în consiliu.

Lipsește barca

Între timp, aplicarea acestor sancțiuni este lăsată în seama deținătorilor privați ai activelor menționate, de la administratorii elvețieni de avere până la porturile din St Tropez, cărora le lipsesc adesea mijloacele sau înclinația să cerceteze atât de profund. Băncile mari refuză adesea să mute fonduri în numele entităților suspecte dacă se constată că acestea sunt controlate în proporție de cel puțin 25% de ruși desemnați (pragul legal este de 50%). Cu toate acestea, firmele mai mici fintech și cripto sunt mai puțin silitoare; companiile care ar trebui să monitorizeze activele fizice, cum ar fi administratorii de port, nu au în general nicio idee. O discrepanță similară există între jurisdicții. America a mustrat, recent, Elveția și Emiratele Arabe Unite, unde zeci de avioane private deținute de ruși sunt blocate în deșert, pentru că nu au făcut suficient pentru a-i descoperi pe cei care vor să scape de sancțiuni.

Nu este clar că înghețarea unor astfel de active va împiedica mult economia Rusiei. Majoritatea oligarhilor dețin puțină influență politică. Un fost șef al energiei ucrainene consideră că Vladimir Putin este destul de bucuros să-i vadă umiliți. Între timp, eforturile de a confisca activele și de a trimite veniturile în Ucraina nu au dus nicăieri.

Măsurile financiare, al doilea tip de sancțiuni, vizează centrele puternice ale economiei ruse: creditorii comerciali și banca centrală. De la invazie, primii s-au confruntat cu o scară variabilă de interdicții, în funcție de dimensiunea și apropierea lor de Kremlin. Sancțiunile pieței de capital, cele mai blânde, împiedică investitorii occidentali să cumpere sau să vândă obligațiuni sau acțiuni emise de 19 bănci rusești. Zece creditori, inclusiv cei doi cu cele mai mari ca active, au fost excluși din SWIFT, pe care peste 11.000 de bănci îl folosesc la nivel global pentru plăți transfrontaliere. Douăzeci și șase nu mai pot facilita transferurile internaționale în dolari americani, după ce Unchiul Sam a interzis propriilor bănci să le ofere servicii de „corespondent-banking”.

Astfel de măsuri afectează. Cercetările efectuate de Stefan Goldbach și colegii de la Bundesbank arată că, între 1 februarie și 30 aprilie, suspendările rapide au provocat o prăbușire aproape totală a transferurilor de bani între băncile rusești excluse și filiala germană a Target 2, sistemul de compensare a plăților între bănci din zona euro. Alternativele la SWIFT, cum ar fi telex, sunt greoaie și lente. Interdicțiile privind serviciile bancare corespondente sunt, de asemenea, puternice. Dolarul nu numai că este utilizat direct pentru a deconta aproximativ 40% din comerțul transfrontalier, dar servește și ca punct intermediar în multe tranzacții care implică monede de rangul doi. Acum, Rusia trebuie să recurgă uneori la troc, o opțiune greoaie și riscantă.

Cu toate acestea, sancțiunile financiare nu au reușit să „sufoce” majoritatea plăților. Băncile care procesează achizițiile voluminoase de combustibil rusesc din Europa, în special Gazprombank, au în continuare permisiunea de a utiliza SWIFT. O mare parte din restul este canalizată, legal, prin bănci mai mici care rămân conectate la rețea. A lucra fără dolari este mai complicat. India, care consumă petrol rusesc din februarie, încă mai caută o modalitate viabilă de a-l plăti în rupii. Dar o creștere a volumelor de plăți care trec prin CIPS, SWIFT-ul autohton al Chinei, din mai până în iulie, sugerează că China are mai mult noroc. Volumele de tranzacționare în perechea yuan-rublă, la bursa din Moscova, au atins recorduri în ultimul timp.

Înghețarea rezervelor deținute de Banca Centrală a Rusiei (CBR) în Occident, egală cu aproximativ jumătate din stocul total în valoare de 600 de miliarde de dolari, a avut rezultate la fel de mixte. La câteva ore de la anunțarea măsurii, valoarea rublei față de dolar, pe care banca centrală nu l-a mai putut apăra, a scăzut cu peste 30%. Pe măsură ce CBR a crescut ratele dobânzilor pentru a opri scăderea, de la 9,5% la 20%, creditul intern s-a înăsprit, afectând cererea și împingând Rusia în recesiune. În iunie, sancțiunile au forțat Rusia să intre în primul său defaultmajor  de datorie externă de mai bine de un secol, după ce au împiedicat banca centrală să proceseze plăți de 100 de milioane de dolari datorate deținătorilor de obligațiuni.

Cu toate acestea, a durat doar câteva săptămâni pentru ca rubla să revină, permițând CBR să reducă rapid ratele, la 8% pe 25 iulie. Cursul de schimb oficial nu reflectă adevăratul „apetit” pentru monedă: controalele de capital, impuse pentru prima dată în urma înghețului CBR, rămân în mare parte în vigoare. Dar tot arată un defect în planul original al Occidentului. În timp ce depozitul străin de dolari și euro al CBR rămâne interzis, Rusia câștigă valută proaspătă în fiecare zi, datorită exporturilor sale gigantice de petrol și gaze. Acest lucru înseamnă că nu trebuie să se împrumute, ceea ce face ca default-ul său să fie în mare măsură lipsit de importanță.

Ceea ce lasă în urmă restricțiile comerciale, e o altă măsură în două direcții. Acțiunile de reducere a veniturilor din exporturile de petrol ale Rusiei, care anul trecut au contribuit cu 36% din bugetul său federal, au primit mai multă atenție decât merită. America nu mai importă petrol rusesc, dar și cumpăra puțin. UE s-a angajat să nu mai cumpere țiței transportat pe mare, din Rusia, din decembrie, și petrol rafinat din februarie. Deja cumpără ceva mai puțin: o combinație de 2,4 milioane de barili pe zi (BPD) în iulie, față de 2,9 milioane înainte de război. Majoritatea acestor barili, totuși, sunt preluați de India și China, deși cu o reducere de aproximativ 25 de dolari față de prețul țițeiului Brent, referința globală, în prezent la 101 de dolari. Nu este planificat niciun embargo asupra gazului rusesc, care este mai greu de înlocuit și aduce mai puțin de 10% din veniturile Kremlinului.

Este discutabil dacă Rusia câștigă mai puțin acum decât ar câștiga fără sancțiuni. Rystad Energy, o companie de consultanță, consideră că va pierde până la 85 de miliarde de dolari din veniturile din impozitele pe petrol și gaze în acest an, dintr-o recompensă potențială de 295 de miliarde de dolari, din cauza reducerii. Apoi, din nou, este parțial amenințarea unui embargo occidental care a menținut prețurile globale ale petrolului la niveluri atât de ridicate. Capital Economics, o altă companie de consultanță, estimează că, din februarie, Rusia și-a vândut petrolul la un preț mediu de 85 de dolari pe baril în mai mult de 90% din timp, din 2014. Și, contrar așteptărilor inițiale, Rusia continuă să exporte aproape la fel de mult petrol cât exportase în ultimii ani.

S-ar putea schimba asta atunci când interdicția UE a importurilor va intra în vigoare, în următoarele câteva luni? Găsirea de noi cumpărători care să „curețe” cei 2,4 miliarde bpd ocoliți de bloc va fi dificilă. Mai mult, din 31 decembrie, asigurătorilor UE și britanici, care domină piața transportului de petrol, le va fi interzis să deservească navele care transportă mărfuri rusești. Asta s-ar putea dovedi un mare obstacol. Este posibil ca multe porturi și canale să nu permită trecerea navelor dacă riscul de scurgeri de petrol nu este acoperit. Reid l’Anson, de la Kpler, consideră că astfel de conflicte vor forța Rusia să reducă producția cu 1,1 milioane bpd până la sfârșitul lui 2022, echivalentul a aproximativ 14% din exporturile de anul trecut.

Cu toate acestea, deja se vorbește că Europa își va amâna interdicțiile dacă iarna se va dovedi prea dură. Comercianții de mărfuri spun că, la astfel de reduceri, întotdeauna vor fi cumpărători. China și India se pot autoasigura; Rusia a spus că va oferi reasigurare. Dacă exporturile sale de petrol chiar scad, piața este atât de strânsă încât prețurile pot crește, anulând impactul. America, realizând acest lucru, încearcă să-și convingă aliații să impună un plafon de preț petrolului rusesc – lucru care s-ar putea dovedi greu de implementat. Comercianții anonimi din Bahrain sau Dubai pot trișa pentru a asigura volume mai mari. Rusia poate riposta prin reținerea petrolului pentru o perioadă scurtă, provocând o creștere a prețurilor și punând presiune asupra Occidentului pentru a da înapoi.

Lasă cipurile să se prăbușească

Cele mai puternice sancțiuni sunt, de fapt, și cele mai puțin discutate: controalele la export. În salve succesive, din februarie, guvernele occidentale au impus obligativitatea pentru o serie de industrii interne să obțină licențe înainte de a vinde Rusiei, iar acestea sunt rareori acordate. Restricțiile depășesc cu mult produsele „cu dublă utilizare” – cele cu aplicații atât militare, cât și comerciale, cum ar fi dronele și laserele – pentru a acoperi kit-uri avansate, cum ar fi cipuri, computere, software și echipamente energetice. Acestea vizează, de asemenea, mărfuri low-tech, cum ar fi substanțele chimice și mărfurile, care sunt de obicei restricționate numai dacă sunt stabilite pentru Iran sau Coreea de Nord.

Amploarea unor astfel de sancțiuni este remarcabilă. Totuși, ceea ce face America deosebit de vicioasă este „Regula produselor străine directe” (FDPR), care extinde controalele nu doar asupra produselor fabricate în Statele Unite, ci și asupra celor străine realizate folosind software și instrumente americane, sau care conțin intrări americane. Când America a lansat FDPR, în 2020, pentru a împiedica Huawei, un gigant chinez de telecomunicații pe care îl suspectează că spionează, să achiziționeze semiconductori avansați, a lovit firma, chiar dacă fabricile din America reprezintă doar 15% din capacitatea globală de fabricare a cipurilor. De data aceasta, America susține că exporturile globale de cipuri către Rusia au scăzut cu 90% față de anul trecut.

Aceasta este o veste proastă pentru sectorul de producție al țării, care are nevoie de inputuri importate. Putin a muncit din greu din 2014 pentru a izola sistemul financiar al Rusiei de sancțiunile occidentale — prin de-dolarizarea comerțului său, prin diversificarea rezervelor băncilor centrale și prin dezvoltarea rețelelor de plăți autohtone — dar nu același lucru este valabil și pentru industria țării, care a crescut până la începutul războiului rămas „țesut” în ordinea comercială globală, chiar dacă mai puțin decât în ​​alte țări.

Cipuri și alte componente electronice de la 70 de firme americane și europene diferite au fost găsite în armamentul rusesc. Alte industrii, de la minerit la transport, necesită piese străine și expertiză pentru a efectua întreținerea. Un furnizor german al metroului din Moscova consideră că, dacă ar înceta să ofere servicii, rețeaua ar avea întreruperi într-o lună și ar fi paralizată după trei. Rusia are, de asemenea, nevoie de software și hardware ingenioase pentru a dezvolta produse noi, de la electronice de larg consum la mașini electrice.

Unele efecte sunt deja vizibile, chiar dacă controalele la export au început cu întârziere (majoritatea au avut o perioadă de grație de la una la trei luni). Producția a scăzut cu 7% între decembrie și iunie, în frunte cu producția de mașini (o scădere cu 90%), industria farmaceutică (25%) și echipamentele electrice (15%). În mai, Rusia a redus standardele de siguranță pentru a permite producția de mașini fără airbag-uri și frâne antiblocare. Lipsa unui kit de înaltă tehnologie a împiedicat lansarea 5G în Rusia. Campionii țării în cloud computing, cum ar fi Yandex, o firmă de internet, și Sberbank, un creditor, se luptă să extindă centrele de date. Lipsa de cipuri împiedică emiterea de noi carduri din plastic pe MIR, sistemul intern de plată. Lipsa navelor specializate poate împiedica planurile Rusiei, de foraj în Arctica; lipsa de tehnologie și „know-how” străine ar putea chiar încetini extracția de petrol și gaze „old-school”. Industriile de bază, cum ar fi mineritul și rafinarea metalelor, au scăzut și ele.

Rusia încearcă să riposteze. Anterior, a apelat la piața gri, neautorizată, pentru a-și procura tehnologia occidentală sensibilă și kit militar, adesea de la revânzători din Asia și Africa. În iunie, a mers mai departe prin legalizarea importurilor „paralele”, permițând firmelor ruse să aducă bunuri, cum ar fi servere și telefoane, fără acordul deținătorului mărcii. Artem Starosiek de la Molfar, o firmă ucraineană de informații, spune că a existat un „boom” în „turismul card de credit”, deoarece operatorii de turism care organizau odinioară excursii, pentru vaccinarea împotriva Covid-19 pentru ruși, îi transportă acum pentru a cumpăra carduri emise de Visa în Uzbekistan. Comerțul dintre țările occidentale și vecinii Rusiei, precum Georgia și Kazahstan, a crescut rapid de la invazie.

Cu toate acestea, este greu pentru o întreagă economie să funcționeze cu mărfuri de contrabandă, mai ales când unele dintre ele sunt rare peste tot. Firmele chineze, care furnizează de obicei un sfert din importurile Rusiei, au întârziat să ajute, deoarece și ele se tem să nu piardă accesul la părțile occidentale esențiale. Chiar și Huawei și-a redus legăturile cu Rusia. Penuria va dura, prin urmare, efectele lor agravându-se în timp, pe măsură ce uzura afectează și „putregaiul” se răspândește de la o industrie la alta. Rezultatul va fi o degradare lentă și asupritoare a economiei Rusiei.

Această degradare va fi agravată de efectele mai puțin tangibile ale sancțiunilor. Konstantin Sonin de la Universitatea din Chicago consideră că, în principal, câteva sute de mii de ruși – mulți dintre ei foarte calificați – au părăsit țara de la invazie. Peste 1.200 de firme străine s-au angajat, de asemenea, să plece, potrivit cercetătorilor de la Universitatea Yale. FMI estimează că rata de creștere a țării în 2025-2026 va scădea cu aproximativ jumătate, în comparație cu estimările dinainte de izbucnirea războiului. Atât timp cât America și aliații săi își vor menține sancțiunile, forța industrială a Rusiei, puterea intelectuală și legăturile internaționale vor scădea, iar viitorul său va fi unul de productivitate scăzută, inovație redusă și inflație structurală. Economiștii au greșit când au prezis o prăbușire instantanee. Ceea ce primește Rusia, în schimb, este un bilet dus către nicăieri.