Oferta Guvernului după întâlnirea cu liderii sindicatelor din Educație: Carduri pentru cariera profesională în valoare de 2.500 de lei, în două tranșe, iunie și octombrie. Marius Nistor: Joi se va da răspunsul
24 Mai 2023, 15:36
(actualizat 24 Mai 2023, 22:57) (actualizat 24 Mai 2023, 22:57)
| Știrile TVR
Întâlnirea dintre comisia ministerială desemnată de premier pentru negocieri și liderii sindicatelor din învăţământ s-a finalizat cu o propunere suplimentară din partea Guvernului: acordarea unor sume, în iunie și octombrie, sub forma unui card pentru cariera profesională. Pentru personalul didactic, sumele sunt de 1.000 de lei în luna iunie și 1.500 de lei, în octombrie. Iar pentru cel nedidactic, cele două tranșe vor fi de 500 de lei fiecare. Liderii sindicali au spus că se vor consulta cu colegii lor din teritoriu și vor da un răspuns până joi, la ora 12.00.
Liderii sindicali nu au dat un răspuns la oferta miniștrilor de a înceta greva, ei au spus doar că îi vor informa pe toți colegii din teritoriu despre varianta propusă de Executiv, a primirii cardului pentru cariera profesională, și aceștia vor decide dacă încetează greva sau nu.
ACTUALIZARERăspunsul liderilor sindicali:
- Mâine (n.r., joi) până la ora 12.00 vom comunica Guvernului care este răspunsul nostru. Mâine va fi grevă generală și mâine va fi și răspunsul. Mâine se va răspunsul și în privința protestului. (Marius Nistor)
- Au fost negocieri intense, de câteva ore, există buna intenție din partea Guvernului, aproape un sfert din Guvern s-a deplasat la această întâlnire. E doar un semnal, colegii noștri vor aprecia. (Marius Nistor)
- Cred că e un pas înainte, față de situația de ieri, când eram tare decepționat. Dar nu știu dacă este un pas suficient. Suntem pe muchie de cuțit, nu se poate trage o concluzie astăzi. O parte vor să continue, alții nu vor ... (Anton Hadăr).
- Despre preuniversitar vorbim noi! Mesajele care vin până acum sunt de respingere a acestor oferte, să fie foarte limpede! (Simion Hăncescu).
- Noi negociem cu actualul guvern. Actualul guvern și-a propus să nu opereze nicio schimbare până nu se va rezolva conflictul din Educație. Cred că acest conflict trebuie să fie principala prioritate pentru toți politicienii noștri. Mâine va fi grevă generală, iar colegii sunt cei care, în momentul în care vor primi acel material informativ din partea noastră, vor spune care va fi poziția lor. Nimeni nu poate să spună cât va dura această grevă! Vreau să fie un mesaj foarte clar: Nu s-a luat aici vreo decizie privind încetarea vreunei acțiuni de protest, decizia revine strict membrilor de sindicat și nemembrilor de sindicat! (Marius Nistor).
ACTUALIZAREDeclarații Ligia Deca:
- Cadrele didactice au nevoie de o grilă de salarizare potrivită cu rolul lor în societate, dar în același timp trebuie să asigurăm dreptul la educație. Elevii trebuie să se întoarcă cât mai repede în clasă.
- Cred că salariile personalului didactic și nedidactic trebuie să crească
ACTUALIZARE Iată concluziile și propunerile Guvernului, anunțate de secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu:
- Este foarte clar, că prin PNRR, nu poate fi vorba de niciun fel de creștere salarială. Colegii din învățământ sunt la maximumul grilei. Nu poate fi vorba de acordare de sporuri. În programul de guvernare care va fi prezentat din viitorul guvern, prioritatea nr. 1 va fi Educația.
- Începând cu 15 iulie, când Banca Mondială ne va transmite primele informații referitoare la noua Lege a salarizării, prima categorie profesională care va veni să discute la Ministerul Muncii, împreună cu Ministerul Educației, noua grilă de salarizare, va fi Educația.
- Oferta suplimentară a Guvernului pentru recunoașterea calității și redefinirea demnității de profesor, de dascăl, va fi aceea a acordării unei sume în iunie și a unei sume în octombrie, care va consta într-un card pentru cariera profesională, acordat personalului didactic și auxiliar – de 1.000 de lei pentru luna iunie și 1.500 pentru luna octombrie. De asemenea, am fost de acord ca astfel de sume să fie acordate și personalului nedidactic, 500 de lei în iunie și 500 de lei în octombrie. Astăzi a fost pus în dezbatere proiectul de OUG prin care toate categoriile de personal care nu au ajuns la maximum pe grila din Anexa 8 vor ajunge la acest nivel.
- În cea mai mare parte, sumele prevăzute pentru aceste carduri vor fi folosite pentru cariera didactică. Liderii de sindicat au solicitat ca o parte din acești bani, o cotă forfetară de 30% poate fi acordată cu caracter forfetar, iar suma alocată de la bugetul de stat poate fi folosită pentru orice destinație.
- Reprezentanții sindicatelor poată discuții, își informează colegii din teritoriu și mâine vom primi răspuns.
ACTUALIZARE La sediul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) este și Ilinca Nazarie: Sunt mai bine de 3 ore de când reprezentanții Guvernului au sosit la sediul FSLI pentru a negocia cu liderii de sindicat. Au fost și câțiva din sală care au ieșit din sală și ne-au spus că deocamdată nu se întrevede nimic bun și sunt și surse care spun că s-ar putea ca greva să nu se suspende în urma discuțiilor din această seară, pentru că cei din guvern nu ar fi venit cu nicio soluție.
Ieri au fost două propuneri din partea sindicatelor: fie mărirea salariilor cu rata anuală a inflației, fie o primă de 4.000 de lei, plătită în două tranșe, în 5 iunie și în 5 octombrie.
ACTUALIZARE Miniștrii Ligia Deca, Marius Budăi, Marcel Boloș și secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, au ajuns la sediul FSLI.
Nicolae Ciucă a anunțat, la începutul ședinței de guvern, că dorește încheierea demersurilor din Educație cât mai curând și că a trimis o delegație ministerială la ședința federațiilor sindicale de astăzi. Liderii sindicali i-au invitat, ieri, pe premierul Nicolae Ciucă și pe președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, la o întâlnire, la sediul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI).
În această după-amiază am dispus constituirea unei echipe ministeriale, formată din ministrul Educației, al Muncii, al Finanțelor și al Fondurilor Europene, iar din partea mea va fi secretarul general al Guvernului, a anunțat premierul Nicolae Ciucă, în deschiderea ședinței de Guvern.
El a precizat că, având în vedere că şedinţa de guvern nu se va finaliza până la ora începerii întâlnirii cu sindicatele, a dispus constituirea acestei echipe.
"Am dispus constituirea unei echipe ministeriale, din care vor face parte ministrul Educaţiei, ministrul Muncii, ministrul Finanţelor şi ministrul Fondurilor Europene, iar din partea prim-ministrului va participa secretarul general al Guvernului. Sperăm ca în urma acestei întâlniri, pe baza dialogului onest şi echitabil, pe baza măsurilor reale pe care noi le propunem, să avem o înţelegere şi să avem încredere unii în alţii că acest demers se va încheia cât mai curând. Este un angajament pe care l-am avut atât în faţa membrilor conducerii sindicatelor din educaţie, cât şi la întâlnirile pe care le-am avut cu reprezentanţii asociaţiilor de părinţi şi de elevi", a spus premierul.
Răspunsul premierului vine după invitația exprimată ieri de liderii sindicali, la Palatul Victoria:
Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI): La sediul FSLI mâine (n.r., azi) va fi o ședință a tuturor liderilor celor trei federații și am invitat conducerea Guvernului. Invitația este către premier, domnul Ciolacu, dl ministru al Finanțelor, dl ministru al Muncii. Ședința noastră începe la 16.00, ei sunt invitați la ora 17.00.
Ciucă a declarat că, de la preluarea guvernării, a luat decizii care au venit "în întâmpinarea tuturor problemelor acumulate" în sistemul de educaţie. Totodată, acestui domeniu i-au fost alocate 8 miliarde de lei. Premierul a admis că suma "nu acoperă nevoile şi toate problemele" acumulate în ultimii 30 de ani, dar "repară" aspectele aduse în discuţie, "pe bună dreptate", de către reprezentanţii corpului didactic.
"Cu toţii suntem de acord că educaţia trebuie să rămână prioritatea numărul unu, alături de sănătate. Tocmai de aceea, prin tot ce a însemnat procesul de dezbatere publică, de analiză şi aprobare a legilor educaţiei, nu am făcut altceva decât să aliniem discursul pe care cu toţii l-am avut despre importanţa şi relevanţa educaţiei la măsuri concrete. Aceste măsuri care, sigur, nu pot fi rezolvate o singură dată, printr-un numitor comun. Ele vor trebuie să fie aplicate într-un calendar, aşa cum este el asumat în conţinutul legilor, cu o bugetare, aşa cum este asumată în conţinutul legilor şi pe o linie de dialog care va fi permanent deschisă", a spus el.
Ciucă a mai precizat că autorităţile menţin dialogul şi încearcă să identifice soluţii, astfel încât greva personalului din educaţie să înceteze, elevii să se revină "cât mai curând" la şcoală, iar examenele de final de an să aibă loc conform calendarului stabilit.