Oferte chiar și de trei ori mai scumpe la energie și gaze naturale. Mulți consumatori vor să-și schimbe furnizorii

15 decembrie 2021, 19:15

Furnizorii de energie electrică și gaze naturale și-au înștiințat deja clienții că, de la 1 ianuarie, tarifele vor crește. Însă majorările sunt uriașe.

În unele cazuri, noile prețuri sunt duble sau chiar de trei ori mai mari.

Reprezentanții furnizorilor susțin că sunt nevoiți să majoreze tarifele pe motiv că s-a scumpit energia cumpărată de pe burse.

Ion Lungu, director executiv, Asociaţia Furnizorilor de Energie din România: Prețurile sunt substanțial mai mari. Dacă la ofertele pe termen lung sunt de 2,5 – 3 ori mai mari, pe termen scurt sunt de 5 ori mai mari decât anul trecut.

Producătorii reclamă și ei costuri mai mari de producție din cauza scumpirii certificatelor de emisii. Dar susțin că ofertele trimise consumatorilor finali depind doar de strategia furnizorilor.

De exemplu, energia achiziționată de pe o zi pe alta e chiar și de trei ori mai scumpă decât cea vândută prin contractele pe termen lung.

Silvia Vlăsceanu, director executiv, Asociaţia Producătorilor de Energie Electrică: Unii furnizori s-ar putea să nici nu aibă achiziţionată energia în momentul în care fac contracte cu clienţii. Abia după aceea, văzând ce nevoi au de energie, se duc şi cumpără energie de pe bursă. Şi evident că nu vor găsi energie pe contracte pe termen lung.

Ionuț Purica, expert în energie al Academiei Române: Ajungem într-un context în care fiecare arată cu degetul la fiecare. E absolut necesară o intervenţie a statului. Statul este în situaţia de a reglementa o situaţie dinamică în piaţă care este destructivă pentru economie.

Clienții nemulțumiți pot cere un alt abonament din portofoliul companiei. Tarifele sunt însă comparabile. Alții au ales să schimbe furnizorul. Dar și în această situație apar întârzieri peste termenul legal de 21 de zile.

Zoltan Nagy Bege, vicepreşedinte, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie: Noi nu putem să facem altceva decât să constatăm aceste contravenții și să aplicăm amenzi. Și o vom face până când aceste probleme vor dispărea din piață.

Indiferent de oferta aleasă, clienții vor plăti până la 1 aprilie 2022 prețurile plafonate la energie electrică și gaze naturale. Tarifele majorate se aplică ulterior.

George Niculescu, secretar de stat, Ministerul Energiei: Sper să nu fie nevoie să se prelungească această perioadă, în sensul în care prețurile la nivel european să cunoască un trend descendent și să nu fie nevoie să mai intervenim în piață cu astfel de modificări.

Autoritățile le reamintesc clienților că procedura schimbării furnizorilor e gratuită și nu implică modificări de ordin tehnic.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite