Oficial BCE: Trebuie să menţinem opţiunile complet deschise din cauza incertitudinilor privind inflaţia

BCE
BCE
16 februarie 2022, 12:54

Pe fondul creşterii riscurilor inflaţioniste, BCE a deschis calea spre o majorare a dobânzii în 2022, urmând ca în şedinţa de politică monetară din 10 martie să decidă cât de rapid va fi încheiat programul de achiziţionare de active (asset purchase programme – APP).

Într-un discurs rostit la London School of Economics, Villeroy a declarat că ar fi utilă o perioadă de tranziţie între încheierea în martie a programului de achiziţionare în regim de urgenţă în caz de pandemie (pandemic emergency purchase programme – PEPP) şi a APP, iar acesta din urmă ar putea fi încheiat în trimestrul trei din 2022.

Legătura dintre încheierea programului de achiziţii de active şi majorarea dobânzilor ar putea fi atenuată dacă în documentul privind orientarea viitoare a politicii monetare (forward guidance) se va renunţa la sugestia că o majorare ar putea veni „după o perioadă scurtă de timp”, a explicat Villeroy, care este şi guvernatorul Băncii Centrale a Franţei.

„Ne-am putea acorda mai mult timp şi am putea lua în considerare cele mai recente perspective privind inflaţia înainte de a decide calendarul majorării dobânzilor – o decizie care nu ar trebui luată înainte de şedinţa de politică monetară din iunie”, a afirmat oficialul BCE. Acesta a adăugat: „În acest moment orice speculaţii privind acest calendar ar fi premature”.

De asemenea, Villeroy a criticat speculaţiile de pe pieţele financiare conform cărora BCE ar trebui să ia o pauză în majorarea dobânzilor sau chiar să le încetinească după ce ratele dobânzilor vor reveni în teritoriu pozitiv, spunând că nu există „un curs prestabilit” al politicii monetare.

În şedinţa de politică monetară din 3 februarie, Consiliul guvernatorilor BCE a decis să menţină nemodificată dobânda de referinţă, la cel mai redus nivel din istorie.

La fel ca şi la reuniunea din luna decembrie 2021, oficialii BCE au decis că rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% şi, respectiv, minus 0,50%.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite