Nici măcar Pentagonul nu se aștepta ca blitzkrieg-ul Ucrainei să se miște atât de repede, scrie Politico.
Nici măcar Pentagonul nu se aștepta ca blitzkrieg-ul Ucrainei să se miște atât de repede, scrie Politico.
Înalți oficiali occidentali din apărare au fost informați în prealabil că Ucraina plănuiește o contraofensivă pe două fronturi pentru a relua teritoriul capturat de Rusia, dar au fost surprinși de ritmul vertiginos al câștigurilor Kievului în nord, scrie Politico, citând patru oficiali care sunt la curent cu discuțiile.
Forțele ucrainene au trecut prin posturile rusești slab apărate din Harkov în weekend, reluând mai mult de 1.000 de mile pătrate în jurul orașului și împingându-i pe ruși spre est, în unele cazuri până la granița cu Rusia. Forțele ruse s-au retras din două centre logistice cheie, orașele Izium și Kupiansk, fiind epuizate de lupta simultană purtată în Herson, în sud.
Kievul a informat în avans generalii americani despre planul de a lansa atacuri simultane pe două fronturi, potrivit unui oficial ucrainean, dar ambele guverne au fost „șocate” de succesul contraofensivei din nord.
„Toată lumea a fost surprinsă de halul în care au fugit rușii”, a spus oficialul guvernamental ucrainean, sub condiția anonimatului.
Ofensiva din nord a fost condusă de o forță relativ mică, doar o mână de brigăzi cu câteva mii de soldați fiecare, potrivit unui oficial american și a unui diplomat occidental. Multe dintre avanposturile rusești erau conduse de recruți și de trupe slab antrenate și înarmate din zonele ocupate ale Ucrainei, care au fost copleșite de puterea de foc și de vehiculele blindate ale forțelor ucrainene.
Amploarea și ritmul avansului ucrainean au fost alimentate de transporturile de arme occidentale, în special de lansatoare de rachete cu precizie și de obuzele de artilerie furnizate de SUA, care au lovit forțele ruse înainte de mișcările la sol și le-au vizat depozitele de muniție și instalațiile de comandă și control.
De asemenea, vitale în ecuație au fost radarele de contrabaterie fabricate în SUA, care le permit ucrainenilor să localizeze și să vizeze cu precizie piesele de artilerie rusă în câteva minute de la tragerea salvelor, precum și o garnitură de vehicule puternic blindate donate de SUA, Regatul Unit, Australia.
Capacitatea ucraineană de a recâștiga teritorii în Harkov a șters efectiv câștigurile forțelor Kremlinului obținute în primăvară, inclusiv orașul Izium, pe care rușii l-au ocupat în aprilie, după săptămâni de lupte sângeroase.
SUA au furnizat de multă vreme Ucrainei o serie de informații despre câmpul de luptă, din imagini din satelit și alte surse, pe care Kievul le folosește pentru a lua decizii privind țintirea și mișcările trupelor, au declarat doi oficiali americani.
„Sigur, oferim informații despre condiții, dar în cele din urmă aceasta este o alegere ucraineană”, a declarat luni reporterilor un oficial înalt al Departamentului Apărării. „Armata ucraineană și conducerea politică ucraineană au luat deciziile cu privire la modul de a conduce această contraofensivă”.
Oficialii occidentali urmăresc acum cu atenție cât de departe va ajunge în Donbas ofensiva din nord. Ucrainenii ar putea fi capabili să-și continue avansul folosind noi stocuri de muniție, vehicule și tancuri pe care rușii le-au lăsat în urmă în timp ce fugeau, a spus oficialul american.
„Este probabil ca forțele ruse să încerce să se reconstituie după retragere și să încerce contraatacuri localizate”, a spus Michael Kofman de la think tank-ul CNA.
Între timp, cele două părți continuă să se ciocnească în jurul Hersonului, în sud, unde Ucraina este probabil să crească presiunea în încercarea de a separa coridorul terestru al Rusiei de la Donbas la Crimeea.
„Este o fereastră de oportunitate pentru Ucraina, luând inițiativa nu doar de a cuceri teritoriu, ci și de a da lovituri armatei ruse din care se vor chinui să-și revină în timpul iernii”, a subliniat Kofman.
Câștigurile rapide realizate de ucraineni vin într-un moment incert pentru sprijinul occidental. Luni, guvernul german a refuzat din nou să permită țărilor care au achiziționat tancuri Leopard de fabricație germană să le transfere Kievului. Ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, a declarat că „nicio țară nu a livrat până acum vehicule de luptă de infanterie sau tancuri principale de luptă construite în Occident”, iar Berlinul „nu va întreprinde astfel de măsuri în mod unilateral”.