Olanda sistează primirea de refugiați

28 august 2022, 17:04

Premierul olandez Mark Rutte a declarat că îi este rușine, după ce sute de solicitanți de azil au fost nevoiți să doarmă sub cerul liber, chiar în față unui centru construit pentru a-i găzdui, dar plin acum până la refuz. Condițiile care li se oferă sunt greu de descris.

”Unii oameni se spală aici. Acestea sunt toaletele. Cel mai greu este frigul noaptea. Nu avem haine potrivite pentru asta. Ne-am gândit că ne va da un loc în centru, dar ne-au lăsat să dormim pe stradă”, povestște un refugiat.

Altul afirmă că ”Nu e nicio organizare şi nimeni nu ne spune ce trebuie să facem”.

O parte din criză actuală – explică autoritățile – constă în faptul că persoanele cărora li s-a acordat deja statutul de refugiat rămân blocate în centrele de solicitanți de azil, pentru că nu au unde să se mute, pe fondul unei crize de locuințe la nivel național. Centrele au devenit supraaglomerate. Sunt lăsate să doarmă înăuntru femeile, sunt lăsați copiii, dar bărbații stau cu sutele pe la porți, uneori săptămâni în șir.

Olanda primea până acum refugiați că urmare a unui acord încheiat de Uniunea Europeană cu Turcia în 2016, pe fondul crizei migrației la nivelul întregii Uniuni.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite