Omicron aduce noi restricții în mai multe țări din Europa. Italia a reintrodus obligativitatea purtării măștii și în exterior, Cehia cere test PCR negativ pentru turiștii care nu sunt vaccinați cu doza a treia

24 decembrie 2021, 13:13

Guvernul italian a decis că masca de protecție trebuie purtată în toate spațiile publice inclusiv afară. Mai mult, în mijloacele de transport, în teatre sau cinematografe, este necesara masca de tip FFP2 considerată că oferă cea mai mare protecție. Noul decret a anulat și planurile de Revelion ale multora.

Roberto Sperantza, ministrul Sănătăţii din Italia: Se interzic petrecerile stradale şi evenimentele până pe 31 ianuarie, pentru a reduce adunările periculoase mai ales în această perioadă festivă. Guvernul a decis în unanimitate şi închiderea discotecilor, cluburilor de dans, și a localurilor similare tot până pe 31 ianuarie.

Autoritățile au redus la 4 luni perioada după care se poate face doza booster iar din februarie certificatul COVID, care arată că posesorul a fost vaccinat sau vindecat, va avea o valabilitate de doar 6 luni față de 9 cât este în prezent.

Și oficialii de la Vatican au decis ca de acum accesul să fie permis doar celor vaccinați sau care au trecut prin boală. Măsură se aplică și angajaților care fără o astfel de dovadă nu vor fi primiți la muncă.

Răspândirea variantei Omicron înăsprește și condițiile de călătorie.

Pentru a merge în Cehia, de luni 27 decembrie este necesară prezentare la granița a unui test PCR negativ, inclusiv de persoanele vaccinate. Sunt exceptați turiștii vaccinați cu doza trei și copiii.

Vaccinarea este de altfel principalul apel al autorităților în această perioadă.

Boris Johnson, premierul Marii Britanii: Chiar dacă teoretic a trecut vremea cumpărării de cadouri, încă mai puteţi să faceţi ceva pentru familiile voastre şi pentru ţară, anume să vă vaccinaţi, cu prima doză, a doua sau cu doza booster, pentru că sărbătorile de anul viitor să fie mai bune decât acum.

Apelul premierului vine după ce săptămână aceasta, pentru prima oară de la debutul pandemiei, Marea Britanie a raportat peste 100 de mii de infectări într-o zi.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite