Riscul de spitalizare cu varianta Omicron, mai mic cu 40-45% decât la Delta
23 Decembrie 2021, 13:17 (actualizat 23 Decembrie 2021, 13:38)
(actualizat 23 Decembrie 2021, 13:38) | Știrile TVR

Două studii - unul britanic și unul sud-african - arată că riscul spitalizării în cazul infectării cu varianta Omicron a coronavirusului este cu până la 45 la sută mai scăzut, comparativ cu Delta. Cercetătorii britanici de la Colegiul Imperial din Londra cred că persoanele vaccinate cu cel puțin două doze sunt ferite de forme grave și de spitalizare, nu sunt și surse de infectare.

Britanicii au analizat cazurile Omicron confirmate în Anglia între 1 și 14 decembrie. Marea Britanie se confruntă cu un număr fără precedent de îmbolnăviri COVID - 100 de mii în 24 de ore. Dintre acestea, în jur de 25 de mii sunt confirmate cu mutația Omicron. Riscul spitalizării e cu până la 45 la sută mai mic, comparativ cu Delta, iar posibilitatea unei vizite la spital e cu 25 de procente mai mică în cazul Omicron. Mutația este însă extrem de contagioasă și s-a extins rapid pe tot globul.

Autoritățile medicale din Germania consideră că în cazul nevaccinatilor riscul de a lua omicron este foarte ridicat, pentru cei vaccinați cu două doze riscul e ridicat, iar în cazul persoanelor care au făcut doză a treia riscul e moderat. Ministrul Sănătății vorbește despre a patra doză.

Franța a raportat un nou record de îmbolnăviri - 84 de mii de noi cazuri COVID în ultimele 24 de ore. Ministrul Sanatii afirmă că în circa trei săptămâni Omicron va deveni varianta predominantă.