OMS | 4 martie – Ziua mondială a obezităţii. Se estimează că până în 2035, 1,9 miliarde de persoane din întreaga lume vor trăi cu obezitate, iar obezitatea infantilă va creşte cu 100%

4 martie - Ziua mondială a obezităţii (OMS)
4 martie - Ziua mondială a obezităţii (OMS)
4 martie 2023, 08:27

În 2023, sloganul sub care se desfăşoară campania de informare a OMS este „Changing Perspectives: Let’s Talk About Obesity”, subliniind faptul că Ziua mondială a obezităţii este un moment în an când toate acţiunile se unesc pentru a încuraja oamenii să recunoască orice cauză a obezităţii, să abordeze stigmatizarea greutăţii, să pună în prim plan experienţe trăite şi să îmbunătăţească modalitatea de înţelegere, de prevenire şi de tratament privind obezitatea.

„Vrem să valorificăm puterea conversaţiei şi a împărtăşirii experienţelor trăite, astfel încât împreună să putem corecta concepţiile greşite despre obezitate şi să luăm măsuri colective. Pentru că atunci când vorbim, dezbatem şi împărtăşim cu toţii opinii, putem schimba normele şi putem îmbunătăţi rezultatele pentru toată lumea”, notează site-ul https://www.worldobesityday.org/.

Se estimează că până în 2035, 1,9 miliarde de persoane din întreaga lume vor trăi cu obezitate, obezitatea infantilă va creşte cu 100%, iar una din patru persoane va trăi cu obezitate.

Din 2021, a fost creat un grup consultativ global pentru a proiecta şi difuza campaniile de Ziua mondială a obezităţii. În 2023, membri ai acestui grup consultativ sunt: CAMMYN; Dasman Institute; EASO; ECPO; Health Consumers’ Council of WA; Healthy Caribbean Coalition; Heart and Stroke Foundation South Africa; Obesity Action Coalition; Obesity Canada; Obesity Prevention and Control Society of the Chinese Nutrition Society (OPCS-CNS); Obesity Medicine Association; Singapore Association for the Study of Obesity (SASO); Stowelink; The Obesity Society, precizează site-ul citat.

În prezent, obezitatea este considerată o epidemie globală şi reprezintă una dintre cele mai mari provocări ale sistemului actual de sănătate la nivel mondial, întrucât este provocată de factori multipli, unii fiind în afara controlului nostru – factori genetici, hormonali sau de mediu. Totodată, obezitatea este declarată boală cronică, având complicaţii metabolice sau non-metabolice, care trebuie evaluate, monitorizate şi tratate de echipe de medici multidisciplinare, notează site-ul https://www.despreobezitate.ro/.

Potrivit OMS, în cazul în care nu vor fi luate măsuri eficiente pentru prevenire şi tratament, în 2025 mai mult de 50% din populaţia lumii va fi obeză. Supraponderabilitatea şi obezitatea constituie acumulări anormale sau excesive de grăsimi, iar indicele de masă corporală (IMC – raportul greutăţii în kg la pătratul înălţimii în metri) se utilizează pentru clasificarea excesului de greutate şi a obezităţii la adulţi.

Conform OMS, IMC mai mare sau egal cu 25 este supraponderabilitate, iar IMC mai mare sau egal cu 30 este obezitate. Timpul petrecut la televizor, în faţa calculatorului, lipsa activităţii fizice şi o alimentaţie bogată în grăsimi, zahăr şi sare reprezintă cele mai frecvente cauze de creştere a numărului de persoane cu obezitate, mai scrie site-ul https://www.worldobesityday.org//.

Excesul de greutate şi obezitatea pot fi prevenite, în primul rând, prin alimentaţie, evitând dulciurile concentrate, sucurile carbogazoase, mâncarea de tip fast-food, produsele procesate cu conţinut ridicat de zahăr şi grăsimi, alegând consumul de legume şi fructe, de cereale integrale, practicarea de activităţi fizice.

 

 

sursa Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

România, la un pas de epidemie de gripă