OMS, despre coronavirus: E prea devreme să vorbim despre pandemie, dar toate țările trebuie să fie pregătite pentru această eventualitate

25 februarie 2020, 12:36

Răspândirea alarmantă a numărului de cazuri de infecție în Coreea de Sud, Italia și în Orientul Mijlociu, este ingrijoratoare, consideră Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Directorul Organizației Mondiale a Sănătății susține că virusul are potențial de pandemie, dar din evaluărilor organizației nu suntem încă în acel punct.

”Creşterea bruscă a numărului de cazuri este foarte îngrijorătoare, dar am precizat constant că trebuie să vorbim cu cifre, nu cu frică. Folosirea termenului de „pandemie” nu reflect datele, dar cu siguranţă poate induce teamă”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS.

Oficialii organizatiei insistă că cel mai important acum este ca toate țările să pună în practică măsuri clare de prevenție. SUA au deblocat 2,5 miliarde de dolari: 1 miliard pentru cercetările la un posibil vaccin, restul de bani pentru medicamente si echipamente de protecție. Și Uniunea Europeană a alocat 230 de milioane de euro pentru eforturile de combate a coronavirusului.

”Acum este timpul să ne pregătim. Să facem tot ce este posibil pentru a ne pregăti de o eventuală pandemie”, a spus Dr. Michael Ryan, directorul excutiv al OMS.

Oficialii europeni insistă să nu se ia măsuri pripite și cel puțin deocamdată nu se pune problema închiderii frontierelor.

O asemenea măsură nu este de competenţa noastră şi ar fi total ineficientă şi aproape imposibil de pus în aplicare”, a spus Giuseppe Conte, premierul Italiei.

Mai multe țări au luat însă propriile măsuri. De exemplu, în Bulgaria, toate zborurile directe spre Milano au fost anulate până pe 27 martie, iar Croația a interzis timp de cel puțin o lună excursiile scolare în peninsulă. In Italia, al doilea cel mai mare focar de epidemie din afara Chinei, sunt 229 de cazuri confirmate si 7 decese.

11 localități sunt în carantină complet izolate dar măsurile de precauție au fost extinse și în alte orase. Barurile se inchid mai devreme, sunt anulate evenimente publice inclusiv spectacolele la celebra Scala din Milano, iar mai multe meciuri de fotbal din weekend se vor juca fără spectatori.

O situație gravă este și în Coreea de Sud, unde autoritățile au ordonat testarea imediată a peste 200 de mii de oameni. Aceștia sunt membrii unui cult crestin unde au apărut primele îmbolnăviri. În Coreea de Sud sunt 10 decese și aproape o mie de îmbolnăviri confirmate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite