OMS: Epidemia de variola maimuţei rămâne o urgenţă de sănătate publică, la cel mai înalt nivel de alertă
01 Noiembrie 2022, 16:18 (actualizat 01 Noiembrie 2022, 22:04)
(actualizat 01 Noiembrie 2022, 22:04) | Știrile TVR

Epidemia de variola maimuţei continuă să reprezinte o urgenţă de sănătate publică, la cel mai înalt nivel de alertă al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, transmite Comitetul de Urgenţă al agenţiei ONU.

Declararea "urgenţei de sănătate publică la nivel internaţional" este pentru a declanşa un răspuns internaţional coordonat şi pentru a se putea debloca fonduri pentru colaborarea în schimbul de vaccinuri şi tratamente.

În iulie, OMS a declarat epidemia de variola maimuţei - cu răspândire rapidă - drept urgenţă sanitară globală.

Cazurile de variola maimuţei au crescut brusc de la începutul lunii mai, în afara ţărilor africane unde această boală este de mult timp endemică, în rândul bărbaţilor care întreţin relaţii sexuale cu bărbaţi.

Variola maimuței se manifestă prin simptome ușoare, iar majoritatea pacienților infectați se recuperează în câteva săptămâni, fără să fie necesar un tratament, potrivit UNICEF.

Perioada de incubație a variolei maimuței este, în general, între 6 și 13 zile.

Boala provoacă erupții cutanate veziculoase, care pot provoca prurit sau leziuni pe orice parte a corpului, febră, durere în gât, ganglioni limfatici măriți în volum, durere de spate, durere musculare și leziuni la nivelul gurii și ochilor.