OMS | Varianta Omicron, raportată în 57 de ţări; se preconizează o creştere a numărului spitalizărilor
08 Decembrie 2021, 13:41 (actualizat 08 Decembrie 2021, 13:59)
(actualizat 08 Decembrie 2021, 13:59) | Știrile TVR

Varianta Omicron a fost raportată în 57 de ţări, cazurile de COVID-19 fiind în creştere în sudul Africii, inclusiv în Zimbabwe, iar numărul pacienţilor care necesită spitalizare este probabil să se mărească odată cu răspândirea acestei variante, a anunţat miercuri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), informează Reuters.

În raportul său epidemiologic săptămânal, OMS a indicat că este nevoie de mai multe date pentru evaluarea gravităţii bolii cauzate de varianta Omicron şi pentru a se afla dacă mutaţiile sale pot reduce protecţia oferită de imunitatea derivată din vaccin.

''Chiar dacă severitatea este egală sau poate chiar mai redusă comparativ cu varianta Delta, este de aşteptat ca numărul spitalizărilor să crească dacă oamenii se infectează şi să existe un decalaj de timp între o creştere a incidenţei cazurilor şi o creştere a incidenţei deceselor'', potrivit OMS.

Pe 26 noiembrie, OMS a declarat varianta Omicron, care a fost detectată pentru prima dată în sudul Africii, drept ''variantă îngrijorătoare''. Este a cincea tulpină de SARS-CoV-2 care ajunge să fie descrisă astfel.

Numărul cazurilor de COVID-19 raportate în Africa de Sud s-a dublat în săptămâna premergătoare datei de 5 decembrie la peste 62.000 şi au fost observate creşteri ''foarte mari'' ale incidenţei în Eswatini, Zimbabwe, Mozambic, Namibia şi Lesotho, a notat OMS.

Răspândirea Omicron, împreună cu îmbunătăţirea testării şi ratele reduse de vaccinare este posibil să fi jucat un rol în acest sens, a adăugat OMS.

Referitor la riscul de reinfectare, OMS a indicat: ''Analizele preliminare sugerează că mutaţiile prezente la varianta Omicron pot reduce activitatea de neutralizare a anticorpilor, rezultând reducerea protecţiei oferită de imunitatea naturală''.

''Este nevoie de mai multe date pentru a evalua dacă mutaţiile prezente la varianta Omicron pot conduce la reducerea protecţiei oferite de imunitatea derivată din vaccin şi de date referitoare la eficacitatea vaccinului, inclusiv la utilizarea unor doze suplimentare de vaccin'', a precizat OMS.

Varianta Omicron se poate sustrage parţial protecţiei oferite de cele două doze de vaccin anti-COVID-19 produs de Pfizer Inc şi BioNTech, a declarat marţi directorul de cercetare al unui laborator sud-african din cadrul Institutului de cercetare asupra sănătăţii din Africa, raportând rezultatele unui studiu restrâns, notează Reuters.

 

 

 

 

sursa agerpres