ONU: Afganistanul se îndreaptă spre un regim autoritarist. Femeile și fetele – ținta agresiunilor comise de talibani

13 septembrie 2022, 18:04

Trimisul special al TVR în Afganistan, Adelin Petrișor, ne spune cum au reacţionat talibanii la raportul ONU:

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Situația din Afganistan se deteriorează de la o zi la alta. În nicio altă țară din lume femeilor și fetelor nu le-au fost luate drepturile fundamentale atât de repede, doar pe criterii de gen. Raportorul special pentru situația drepturilor omului în Afganistan, Richard Bennett, a avertizat întreaga lume în privința unei crize a drepturilor omului în această țară, încă din august anul trecut, când talibanii au preluat puterea.

Richard Bennett, raportor ONU: Sunt extrem de îngrijorat în legătură cu limitarea brutală a drepturilor civile, politice, economice, sociale şi culturale ale femeilor şi fetelor, de când talibanii au preluat puterea.

În raportul său, prezentat astăzi la Geneva, Bennett atrage atenția și asupra deteriorării climatului general. Există riscul unei crize umanitare în condițiile în care 19 milioane de afgani sunt în pragul foametei, cei mai expuși fiind copiii. ONU atrage atenția că, pe acest fond, minorii pot ajunge să fie victimele muncii forțate sau ale căsătoriilor impuse.

Richard Bennett, raportor ONU: Securitatea din Afganistan se deteriorează din nou. Sunt foarte îngrijorat în privinţa protecţiei civililor, în special asupra impactului asupra copiilor şi mă refer la atacurile brutale, majoritatea revendicate de Statul Islamic. Asta pune sub semnul întrebării capacitatea autorităţilor de a-i proteja pe civili.

La asta se adaugă și actele de violență comise asupra populației chiar de cei care reprezintă autoritățile locale. Raportorul ONU constată că prin imunitatea de care beneficiază aceștia, au creat o atmosferă de teroare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite