ONU cere acces neîngrădit în Myanmar, unde are loc o campanie de epurare etnică împotriva unei minorități musulmane

Refugiați rohingya
Refugiați rohingya
19 septembrie 2017, 18:37

Este important pentru noi să vedem cu  propriii ochii locurile unde s-au produs aceste presupuse încălcări și să vorbim direct cu persoanele afectate și cu autoritățile„, a declarat președintele unei misiuni  creată de ONU pentru Myanmar, Marzuki Darusman, în fața Consiliului Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului, la Geneva.

Profit de această ocazie pentru a reitera cererea noastră de cooperare adresată guvernului din Myanmar, mai ales acordându-ne acces în țară„, a adăugat el, specificând că acest acces trebuie să fie „complet și neîngrădit”.

Amnesty International a estimat marți că lidera birmană Aung San Suu Kyi practică ‘politica struțului‘ în ceea ce privește „ororile” care au loc în statul Rakhine, în vestul Myanmarului. „Există dovezi zdrobitoare că forțele de securitate sunt angajate într-o companie de epurare etnică”, susține Amnesty International, exprimându-și regretul că laureata Premiului Nobel pentru Pace nu a denunțat, în discursul său de marți, rolul armatei în aceste revolte care au obligat peste 410.000 de musulmani rohingya să fugă în Bangladesh de la sfârșitul lui august.

Consiliera de stat Aung San Suu Kyi, șefa de facto a guvernului, a asigurat marți că Myanmar este „pregătit” să organizeze întoarcerea celor peste 410.000 de refugiați ai comunității musulmane rohingya din Bangladeshul vecin, declarându-se „profund dezolată” în legătură cu civilii „prinși în capcana” crizei.

„Noi condamnăm orice încălcare a drepturilor omului”, a adăugat Aung San Suu Kyi, fără să menționeze armata, acuzată de incendierea satelor și de uciderea de civili în cadrul raidurilor sale antiteroriste.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite